Reklama

Reklama

Pomidory w roli głównej

O tej porze roku można jeść je od rana do wieczora: na kanapkach, w zupach, sosach i sałatkach. Eksperci podpowiadają, jak przyrządzić je najsmaczniej.

Szakszuka z chilli

Składniki

  • 6 pomidorów, sól
  • cebula
  • chili
  • czerwona papryka
  • 4 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru, kumin,
  • oliwa, pieprz, mielona papryka

Sposób przygotowania

Posiekaną cebulę zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę (część odłóż), poszatkowany czosnek i drobno pokrojony strąk chili, przesmaż. 

Sparz i obierz pomidory, pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię. Duś razem ok. 6 min, aż sos pomidorowy się zredukuje. Dopraw go do smaku solą, pieprzem, cukrem, kuminem i mieloną słodką papryką. Łyżką zrób niewielkie wgłębienia (rozsuń uduszone warzywa). Wbij jajka. Ogrzewaj dalej, aż białko się zetnie. Ozdób resztą papryki i ewentualnie ziołami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje