Pomidory w roli głównej

O tej porze roku można jeść je od rana do wieczora: na kanapkach, w zupach, sosach i sałatkach. Eksperci podpowiadają, jak przyrządzić je najsmaczniej.

Szakszuka
Szakszuka123RF/PICSEL

Szakszuka z chilli

Sposób przygotowania

Posiekaną cebulę zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę (część odłóż), poszatkowany czosnek i drobno pokrojony strąk chili, przesmaż. 

Sparz i obierz pomidory, pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię. Duś razem ok. 6 min, aż sos pomidorowy się zredukuje. Dopraw go do smaku solą, pieprzem, cukrem, kuminem i mieloną słodką papryką. Łyżką zrób niewielkie wgłębienia (rozsuń uduszone warzywa). Wbij jajka. Ogrzewaj dalej, aż białko się zetnie. Ozdób resztą papryki i ewentualnie ziołami.

Gazpacho
Gazpacho123RF/PICSEL

Kremowe gazpacho

Sposób przygotowania

Pomidory sparz, obierz ze skórki. Pokrój na kawałki. Kromki chleba (jasnego) pozbaw skórek, pokrusz i zalej w misce szklanką wody. Ogórka i cebulę obierz, paprykę oczyść z nasion. Posiekaj warzywa. 

Dodaj namoczony chleb (nie odciskaj go), pomidory, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ocet winny. Zmiksuj całość na gładki krem. Gotowe gazpacho dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz, ozdób ziołami. Możesz też posypać zupę oliwkami i prażonym sezamem.

Bulgur z warzywami
Bulgur z warzywami123RF/PICSEL

Sałatka z bulgurem

Sposób przygotowania

Ugotowaną wcześniej kaszę bulgur ostudź, wsyp do miski. Pomidora ułóż na sicie, sparz wrzątkiem. Przelej zimną wodą, a po chwili obierz ze skórki. Pomidorowy miąższ pokrój w kosteczkę, dodaj do miski z kaszą.

Osącz z oleju suszone pomidory. Pokrój je w cienkie paseczki. Również dodaj do kaszy. Opłucz pod bieżącą wodą gałązki ziół. Osusz je na papierowym ręczniku kuchennym, oderwij listki z gałązek i drobno je posiekaj. 

Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Wsyp łyżkę pestek słonecznika. Ogrzewaj chwilę, aż pestki się uprażą. Odstaw na bok do przestudzenia. Przygotuj sos do sałatki. Do słoiczka wlej 3 łyżki oliwy. Dodaj pół łyżeczki ulubionej musztardy, pół łyżeczki miodu oraz łyżkę soku wyciśniętego z cytryny. Zakręć słoiczek. Potrząsaj nim energicznie, aż wszystkie składniki sosu się połączą. 

Do bulguru ze świeżymi i suszonymi pomidorami dodaj posiekane listki natki oraz mięty. Wszystko starannie wymieszaj razem z przygotowanym w słoiczku sosem. Przed podaniem posyp uprażonym słonecznikiem.

Ossobuco
Ossobuco123RF/PICSEL

Ossobuco z warzywami

Sposób przygotowania

Podzieloną na kawałki gicz opłucz, osusz. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej kilka łyżek oliwy z 1-2 ząbkami czosnku. Włóż kawałki mięsa. Smaż z dwóch stron na dużym ogniu. Zmniejsz płomień, dopraw gicz solą, pieprzem oraz tartym rozmarynem. Przełóż do foliowego rękawa do pieczenia. 

Na tej samej patelni podsmaż oczyszczone, opłukane i pokrojone warzywa: białą cebulę, kilka ząbków czosnku, seler, por i pietruszkę. Zmiksuj pomidory pelati, zalej warzywa. Dodaj szklankę czerwonego wina, sparzone, obrane i pokrojone świeże pomidory, 1-2 gałązki selera naciowego i kilka liści laurowych. Duś kilka minut. 

Do warzyw dolej 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego rozrobionego odrobiną powstałego sosu. Na koniec całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz tartym rozmarynem. 

Sos przełóż do giczy wołowej. Na wierzchu rozłóż pokrojone marchewki oraz szalotki. Ossobuco piecz w temp. 180°C przez godzinę. Zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz 3 godziny. Danie podaj ze świeżym rozmarynem oraz posiekaną natką.  

Risotto pomidorowe
Risotto pomidorowe123RF/PICSEL

Pomidorowe risotto

Sposób przygotowania

Obraną i posiekaną cebulę zeszklij na łyżce oliwy z łyżką masła. Dodaj ryż, smaż jeszcze minutę. Wlej wino, gotuj chwilę. Partiami dodawaj po pół szklanki gorącego bulionu i gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, 15-17 minut (kolejną porcję bulionu wlewaj, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż). Gotowy ryż ma być ugotowany al dente. 

Pomidory sparz, obierz, pokrój w kosteczkę. Połowę zmiksuj. Mus i pokrojone pomidory dodaj do risotto, zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ogrzewaj 2 minuty. Gotowe danie zdejmij z ognia, wmieszaj resztę masła. Posyp bazylią.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas