Pomidory z bakłażanem

Lekkie, ale sycące.

Pomidory nadziewane bakłażanem i grzybami
Pomidory nadziewane bakłażanem i grzybami 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 8 średnich pomidorów
  • 1 mały bakłażan
  • 20 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • suszone oregano oraz tymianek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia i polania

Przygotowanie:

1. Bakłażan umyj, pokrój w plasterki. Posyp je solą i odstaw na ok. 20 minut, by puściły gorzki w smaku sok. Pomidory umyj, odetnij wierzchy, ostrożnie wydrąż. Uważaj, by nie uszkodzić ścianek. Wydrążone pomidory lekko posól w środku, postaw na kratce kuchennej do góry dnem, by ociekły z soku.

2. Plasterki bakłażana opłucz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Potem dodaj kawałeczki bakłażana i pieczarki. Duś razem 5 minut. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Pod koniec przypraw do smaku solą oraz pieprzem i suszonymi ziołami.

3. Nadzienie nałóż do wydrążonych pomidorów. Ustaw je w żaroodpornej formie. Przykryj odciętymi wierzchami. Skrop olejem. Piecz 15 minut w temp. 180°C.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas