Pomysł na szybki, niedzielny obiad. Zapiekanka ziemniaczana
Wyśmienite, mało skomplikowane danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom. Bardzo sycące i aromatyczne. Sekret wybornego smaku tej zapiekanki ziemniaczanej tkwi w kombinacji wielu przypraw.
Składniki:
1 kg ziemniaków, por, pół kilograma pieczarek, brokuły;
Przyprawy:
sól, pieprz, 3 liście laurowe, estragon, rozmaryn, lubczyk
Sos beszamelowy: masło, mleko, gałka muszkatołowa
Opcjonalnie: ser żółty (np. gouda, ementaler)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki zostawiamy w skórkach, gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu. Osobno gotujemy brokuły - do czasu aż zrobią się dość miękkie. W tym czasie kroimy pora i obrane pieczarki. Razem podsmażamy na oliwie - do smaku dodajemy pieprzu i soli.
Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki i mieszamy z brokułami, podsmażonym porem i pieczarkami. Dodajemy soli, pieprzu i pozostałych przypraw.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni, w tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy: na małym ogniu, w rondelku topimy 3 łyżki masła; wsypujemy 2 czubate łyżki mąki, cały czas mieszamy, aż powstanie jasnozłota zasmażka. Do niej wlewamy mleko (pół litra), dodajemy sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej; stale mieszamy, na małym ogniu, doprowadzając sos do zgęstnienia. Polewamy nim zapiekankę, którą wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Wierzch potrawy możemy posypać ulubionym gatunkiem sera żółtego. Malwina Zaborowska