Pomysł na szybki, niedzielny obiad. Zapiekanka ziemniaczana

Wyśmienite, mało skomplikowane danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom. Bardzo sycące i aromatyczne. Sekret wybornego smaku tej zapiekanki ziemniaczanej tkwi w kombinacji wielu przypraw.

Zapiekanka ziemniaczana, fot. Malwina Zaborowska
Zapiekanka ziemniaczana, fot. Malwina Zaborowska RMF24

Składniki:
1 kg ziemniaków, por, pół kilograma pieczarek, brokuły;

Przyprawy:
sól, pieprz, 3 liście laurowe, estragon, rozmaryn, lubczyk

Sos beszamelowy:
masło, mleko, gałka muszkatołowa

Opcjonalnie:
ser żółty (np. gouda, ementaler)

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zostawiamy w skórkach, gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu. Osobno gotujemy brokuły - do czasu aż zrobią się dość miękkie. W tym czasie kroimy pora i obrane pieczarki. Razem podsmażamy na oliwie - do smaku dodajemy pieprzu i soli.

Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki i mieszamy z brokułami, podsmażonym porem i pieczarkami. Dodajemy soli, pieprzu i pozostałych przypraw.

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni, w tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy: na małym ogniu, w rondelku topimy 3 łyżki masła; wsypujemy 2 czubate łyżki mąki, cały czas mieszamy, aż powstanie jasnozłota zasmażka. Do niej wlewamy mleko (pół litra), dodajemy sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej; stale mieszamy, na małym ogniu, doprowadzając sos do zgęstnienia. Polewamy nim zapiekankę, którą wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Wierzch potrawy możemy posypać ulubionym gatunkiem sera żółtego.  Malwina Zaborowska

RMF24.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas