Pomysł na żeberka

Żeberka umyj, osusz, oprósz solą. Miód połącz z otartą skórką i sokiem z pomarańczy.

Żeberka
Żeberka123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Marynata:

  • 4 łyżki miodu 300 ml galaretki żurawinowej lub dowolnego chutneya
  • 2 pomarańcze sól;
  • 800 g żeberek wieprzowych

Sposób przygotowania:
Żeberka umyj, osusz, oprósz solą. Miód połącz z otartą skórką i sokiem z pomarańczy. Dodaj 2/3 żurawiny i wymieszaj. Obtocz żeberka w marynacie i odstaw do lodówki na godzinę. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, zalej marynatą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 40-45 minut. W czasie pieczenia odwracaj. Na koniec posmaruj żeberka pozostałą żurawiny.

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas