Pomysłowe ciasto ziemniaczane
Prosta i efektowna zapiekanka z ziemniaków.
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- Sól, pieprz
- Gałka muszkatołowa
- 150 g sera Comté (można zastąpić innym serem żółtym)
- 6 gałązek tymianku
- Ząbek czosnku
- 12 plastrów szynki Serrano
- Tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Ser utrzeć, tymianek posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Prostokątną formę natrzeć czosnkiem i tłuszczem. Formę wyłożyć plasterkami szynki, tak, aby część plastrów zwisała poza formę. Nałożyć warstwę ziemniaków, posypać serem i tymiankiem, nałożyć kolejną warstwę ziemniaków, sera i tymianku. Ostatnia warstwę powinny stanowić ziemniaki. Luźne końce plasterków szynki przyłożyć na ziemniaki (tak, aby ziemniaki były "zawinięte" w szynkę).
Całą formę zawinąć w folię aluminiową i zapiekać w 175 st. C przez 1,5 godziny.
Formę wyjąć, odwinąć z folii, odlać powstały sos. Przed wybiciem z formy odczekać 20 minut.