Pomysłowe ciasto ziemniaczane

Prosta i efektowna zapiekanka z ziemniaków.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • Sól, pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • 150 g sera Comté (można zastąpić innym serem żółtym)
  • 6 gałązek tymianku
  • Ząbek czosnku
  • 12 plastrów szynki Serrano
  • Tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Ser utrzeć, tymianek posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Prostokątną formę natrzeć czosnkiem i tłuszczem. Formę wyłożyć plasterkami szynki, tak, aby część plastrów zwisała poza formę. Nałożyć warstwę ziemniaków, posypać serem i tymiankiem, nałożyć kolejną warstwę ziemniaków, sera i tymianku. Ostatnia warstwę powinny stanowić ziemniaki.  Luźne końce plasterków szynki przyłożyć na ziemniaki (tak, aby ziemniaki były "zawinięte" w szynkę).

Całą formę zawinąć w folię aluminiową i zapiekać w 175 st. C przez 1,5 godziny.

Formę wyjąć, odwinąć z folii, odlać powstały sos. Przed wybiciem z formy odczekać 20 minut.