Pomysły na jesienny obiad - kaczka kontra pstrąg

Jesienią bardziej doceniamy obiady, gdy zmarznięci wracamy do domu. Oto dwa przepisy z książki Zofii Cudny. Jedną propozycją jest aromatyczna kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym, drugą - pstrąg z grilla.

Kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym - do jej przygotowania potrzebne będą: 4-5 kaczych piersi, 6 brzoskwiń, 2-3 gałązki świeżego rozmarynu, 2 łyżki gęstego octu balsamicznego, 2 łyżki miodu, 1 łyżka masła klarowanego oraz sól i pieprz. Do podania - ziemniaki z koperkiem oraz fasola szparagowa. Powyższe składniki wystarczą na przygotowanie obiadu dla 4 osób.

Reklama


Dalej postępujemy następująco: "Umyte i osuszone piersi z kaczki solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i nakłuwamy gałązkami rozmarynu. Pozostawiamy na 2 godziny w lodówce pod przykryciem. Wyjmujemy z lodówki i nacinamy pierś po stronie ze skórą (wykonujemy delikatne nacięcia na krzyż). Klarowane masło roztapiamy na patelni i smażymy kaczkę, zaczynając od strony z tłuszczem. Piersi smażymy z dwóch stron, każdą stronę po ok. 12 minut. Po usmażeniu powstały tłuszcz przelewamy do rondla, dodajemy ćwiartki brzoskwiń, ocet balsamiczny, miód i pozostałe gałązki rozmarynu. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut, aż brzoskwinie się pomarszczą. Piersi kroimy w plastry i podajemy z gorącym sosem z brzoskwiń."


Druga propozycją - wegetariańską - jest grillowany pstrąg. Do przygotowania dania dla dwóch osób potrzebne będą: 2 świeże pstrągi (wypatroszone), 1 cytryna, 2 łyżki kaparów, pęczek świeżego tymianku, 50 g masła, sól morska oraz świeżo zmielony pieprz. Do podania - ziemniaki pieczone na grillu, sałatka z rzodkiewki.


Jak zrobić? "Pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. W środku umieszczamy po dwa plastry cytryny (najlepiej bez skórki), kapary, gałązki świeżego tymianku i po kawałku schłodzonego masła (25 g). Ryby zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na rozgrzanym grillu ok. 18 minut. Upieczone pstrągi podajemy z pieczonymi ziemniakami i ćwiartkami cytryny."

Przepisy oraz zdjęcie pochodzą z książki Zofii Cudny "Make cooking easier. Przepisy na cztery pory roku", która ukaże się 19 listopada.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje