Pomysły na lekkie obiadki
Smaczne, lekkostrawne, łatwe do przyrządzenia. W sam raz na wakacje. Zainspiruj się naszymi propozycjami zdrowych przysmaków dla najmłodszych.
Chłodna zupa na upał
Dostarczy maluchowi porcji wody, witamin, soli mineralnych i innych składników odżywczych (to zależy od zupy). Pomoże też ochłodzić organizm - tu mistrzem jest (jak nazwa wskazuje) tradycyjny chłodnik. Ten najpopularniejszy, litewski, można zrobić na wywarze mięsnym lub lżej strawnym - warzywnym. A jeśli dodamy do niego jajko na twardo, dostarczy maluszkowi (po 2. roku) dodatkową porcję wartościowego białka. Inna popularna zupa na zimno to hiszpańskie gazpacho (również po 2. roku), które przygotowuje się ze świeżych pomidorów zmiksowanych z czosnkiem, selerem, papryką. Ten orzeźwiający specjał podaje się z kostkami lodu i grzankami.
Nasza propozycja: Chłodnik dla malucha po 2. roku życia Pokrój pęczek botwiny w cienkie paski i ugotuj w niewielkiej ilości wody - posolonej, osłodzonej oraz zakwaszonej sokiem z cytryny. Następnie pokrój w drobną kostkę rzodkiewkę i surowy ogórek, posiekaj cebulę i koperek. Połącz jogurt lub kefir z trzema szklankami kwaśnego mleka i czterema łyżkami koncentratu buraczanego. Potem dodaj warzywa i ostudzoną botwinę. Wymieszaj wszystkie składniki, a na koniec posól do smaku. Podawaj na zimno, z jajkami na twardo i paseczkami pieczonej cielęciny lub szynki.
Chude mięsko z owocami
Dostarczy dziecku m.in. białko i najlepiej przyswajalne żelazo hemowe. Aby otrzymać wystarczającą ilość tych składników, maluch powinien co dzień zjeść porcję indyka, królika lub kurczaka (ok. 10 g po ugotowaniu). Mięso, nie zawsze lubiane przez brzdąców, warto podawać z owocami. Dzięki nim potrawa nabiera słodkawego smaku, a ten zwykle odpowiada dzieciakom. Rocznemu szkrabowi możesz zrobić smaczne pulpeciki z gotowanego indyka z duszonymi jabłkami i dynią. Z kolei smykowi po 18. miesiącu życia powinny przypaść do gustu pieczone udka kurczaka z marmoladą z jabłek czy śliwek. Tak przyrządzony drób można podawać z kaszą lub ryżem i polać owocowym musem. Jeśli nie masz czasu (lub warunków) na przecieranie owoców, sięgnij po gotowy deserek w słoiczku lub kubeczku. Zwykle mają lekko kwaskowy smak i dobrze komponują się z drobiem. Nasza propozycja: Piersi kurczaka z owocami po 1. roku życia. Pokrój mięso na kawałki. Natrzyj je słodką papryką, solą, polej oliwą i odstaw w chłodne miejsce. Po 30 minutach oprósz mąką i lekko zrumień na patelni ze wszystkich stron. Potem przełóż mięso do garnka i dodaj do niego obrane, pokrojone w kostkę owoce: 2 brzoskwinie, 2 jabłka, 4 śliwki. Dodaj do potrawy także garść rodzynek sparzonych wrzątkiem. Całość duś, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw do smaku. Jeśli chcesz zaserwować potrawę młodszemu dziecku (ok. 10. miesiąca życia), zastąp smażone mięso gotowanym, zrezygnuj z rodzynek i bardziej rozdrobnij składniki. Do popicia podaj smykowi np. pół szklanki niesłodzonego soczku jabłkowego.
Kolorowe naleśniki
To jedno z ulubionych dań dzieci. Zwykle podaje się je z twarogiem lub powidłami. Jednak te ostatnie możesz łatwo zastąpić gotowym musem owocowym - wtedy pyszny obiadek dla smyka będzie gotów w mgnieniu oka. Jeśli jednak masz chęć na eksperymenty, a pod ręką świeże truskawki, poziomki, śliwki czy morele, z nich także szybko zrobisz smaczne i zdrowe nadzienie do naleśników. Wystarczy, że umyte, obrane ze skórki i szypułek oraz pokrojone w kostkę owoce udusisz na patelni lub w garnku, w niewielkiej ilości wody. Cukier nie będzie potrzebny. Owoce i tak są słodkie, więc ucz malucha, by cieszył się ich naturalnym smakiem. Dla dzieci uczulonych na mleko, jajka lub gluten wystarczy zmodyfikować przepis na ciasto. Można zmieszać 1/4 szklanki mąki kukurydzianej z 3/4 szklanki mąki bezglutenowej dodać 2 szklanki wody, 2 łyżki oleju, trochę soli do smaku i gotowe. Wymieszane ciasto dobrze jest wstawić przed smażeniem na kilka godzin do lodówki.
Nasza propozycja: Leśna pychotka po 2. roku życia. Do zrobienia ciasta będą ci potrzebne: 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki tłustego mleka, 3 łyżki wody, 1 jajko, 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Usmaż cienkie naleśniki i odstaw je na kilka minut, żeby ostygły. Rozgnieć widelcem leśne owoce (np. jagody, poziomki), smaruj nimi naleśniki i zwijaj je w rulon. Ubij słodką śmietankę kremową z cukrem waniliowym. Gotowe naleśniki przyozdób różyczkami z bitej śmietany i jagodami. Do popicia podaj dziecku np. kompot z truskawek.
Odmieniony makaron
Dzieciaki zwykle go lubią i warto to wykorzystać, ponieważ zawiera węglowodany, które dostarczają organizmowi energię. Latem najlepiej połączyć zabawne literki, muszelki, kokardki, sprężynki z lekkostrawnym mięsem, rybami, warzywami, ziołami, oliwą z oliwek. Ugotowany makaron możesz też polać sosem owocowym (wystarczy zmiksować truskawki lub jagody z jogurtem naturalnym). To propozycje dla maluszków powyżej 18. miesiąca życia. Jeśli chcesz przygotować danie dla młodszego smyka, sięgnij po makaron ryżowy (także dla dzieci uczulonych na gluten). Po ugotowaniu jest on bardzo miękki, łatwy do przełknięcia, delikatny w smaku. Do takiej potrawy możesz dodać np. warzywa ze słoiczka (same lub z dodatkiem mięsa). W wersji na słodko nałóż na porcję makaronu ryżowego deserek owocowy.
Nasza propozycja: Zielono-pomarańczowe spaghetti po 3. roku życia. Przygotuj porcję makaronu spaghetti. Osobno ugotuj kilka różyczek brokułów, garść zielonego groszku i pokrojoną w kostkę marchewkę. Gotowe warzywa wymieszaj z makaronem, a następnie dopraw do smaku. Potem przełóż potrawę do żaroodpornego naczynia i posyp ją startym żółtym serem. Zapiekaj w piekarniku, w temperaturze ok. 180°C przez ok. 10 minut. Dopilnuj, by ser nie zapiekł się zbyt mocno, bo będzie dla malca ciężkostrawny. Tuż przed zaserwowaniem smykowi, posyp danie świeżą, drobno posiekaną natką pietruszki.