Pomysły na sałatki bez mięsa

Marzysz o tym, żeby odżywiać się zdrowiej i zgubić kilka nadprogramowych kilogramów? Albo lubisz poeksperymentować w kuchni i w swoich kulinarnych wariacjach chciałabyś postawić na warzywa i owoce? Nic prostszego. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów na sałatki, do przygotowania których nie będziesz potrzebować mięsa. Z pewnością cię zainspirują i dostarczą ciekawych smaków.

Sałatki to doskonały posiłek
Sałatki to doskonały posiłek ©123RF/PICSEL

Mieszanki sałat

Postaw na mieszanki sałat
©123RF/PICSEL

W każdym sklepie spożywczym bez większego problemu dostaniesz różnego rodzaju sałaty, a nawet gotowe mieszanki. Umyj starannie liście, porwij je na mniejsze, jeśli są za duże, odczekaj aż ociekną, a następnie przesyp je do dużej miski. Pomidorki, najlepiej koktajlowe albo równie małe jak koktajlowe tylko podłużne zwane papryczkowymi, pokrój na połówki lub na ćwiartki. Pokrusz ser feta, a jeśli go nie masz, weź zwykły ser żółty i pokrój w drobną kostkę. Do całości możesz dorzucić również kukurydzę konserwową albo ziarna dyni czy słonecznika. Całość zamieszaj i skrop oliwą. Do tak przygotowanej sałatki idealnie pasują grzanki lub paluchy drożdżowe.

Bezmięsna sałatka z fasoli

Innym sposobem na przygotowanie pożywnej sałatki jest wykorzystanie czerwonej fasoli. To zdrowe warzywo stanowi doskonałe źródło błonnika i tym samym zapewni uczucie sytości i sprawi, że przez dłuższy czas nie będziesz odczuwać głodu. Czerwoną fasolę odcedź z zalewy, wsyp do miski, a następnie dodaj do niej kukurydzę konserwową oraz natkę drobno posiekanej pietruszki. Nie żałuj natki, ma dużo witaminy C. Do całości możesz dodać ziarna słonecznika, migdały, a nawet rodzynki. Wszystkie składniki starannie wymieszaj i delektuj się ich smakiem. Jeśli sałatka wyda ci się za bardzo mdła, w kubeczku rozmieszaj po dwie łyżeczki musztardy, soku z cytryny oraz oliwy albo miodu. Polej sałatkę i odstaw na parę minut zanim zaczniesz ją jeść.

Sałatka z tortellini

©123RF/PICSEL

W sklepach kupisz małe włoskie pierożki zwane tortellini. Zastanawiasz się jak je przyrządzić? To doskonały dodatek do bezmięsnych sałatek. Dostępne są w kilku wersjach np. z serem czy z grzybami. Ugotuj je zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Następnie dodaj do nich drobniutko pokrojone ogórki kiszone lub konserwowe, równie drobno pokrojoną czerwoną paprykę i szczypiorek oraz koperek. Całość wymieszaj z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego. Odstaw do lodówki, aby składniki się połączyły. Po około godzinie sałatka jest idealna do spożycia i bardzo pożywna - mimo że nie zawiera ani grama mięsa.

Sałatki owocowe

Apetyczne są też sałatki owocowe
©123RF/PICSEL

Alternatywą dla bezmięsnych sałatek są także te, do przygotowania których użyjesz tylko owoców. W okresie letnim niech to będą polskie sezonowe smakołyki np. truskawki, poziomki, jabłka, gruszki, maliny, śliwy itp. Możesz także przygotować sałatki owocowe na bazie cytrusów, które dostępne są przez cały rok. Do przyrządzenia takich sałatek świetnie nadają się: banany, pomarańcze, mandarynki, morele, awokado, pomelo, granaty itp.

Wszystkie owoce dokładnie umyj i wybierz z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je na małe kawałeczki i wsyp do dużej miski. Wymieszaj. Tak przygotowana sałatka jest już gotowa, ale jeśli chcesz urozmaicić jej smak, możesz dodać do niej liście mięty albo polać ją jogurtem naturalnym lub owocowym.

Do przygotowania sałatek możesz wykorzystać również ryby; w tym tuńczyka, ryż, makarony, rzodkiewkę, ziemniaki oraz wszystkie warzywa, które w nadchodzącym okresie wiosenno-letnim można przyrządzić na grillu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas