Ponczowe babeczki
Ślinka cieknie na ich widok!
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mleko lekko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżką mą- ki i mlekiem odstaw na 15 minut. Masło rozpuść. Resztę mąki przesiej z solą, zagnieć z pozostałym cukrem, jajkami i zaczynem. Dolej masło, wyrabiaj 5 minut. Odłóż, by wyrosło. Małe foremki posmaruj masłem i schłodź (10 minut).
2. Ciasto podziel na porcje, przełóż do foremek (do 1/2 ich wysokości). Odstaw na 30 minut. Piecz ok. 25 minut w 180 st. C, ostudź.
3. Syrop: zagotuj wodę z rumem i 40 dag cukru. Kolejno zanurzaj babeczki w syropie na ok. 10 sekund, wyjmuj łyżką cedzakową na kratkę. Resztę syropu utrzyj na lukier z pozostałym cukrem pudrem i kurkumą. Polej ciastka i od razu ułóż na wierzchu po porcji owoców.