Ponczowe babeczki
Ślinka cieknie na ich widok!

Składniki
- ciasto
- 30 dag mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 3 jajka
- 10 dag masła
- 4 łyżki mleka
- szczypta soli
- masło do foremek
8-10 porcji
Składniki
- syrop i dekoracja
- 40 dag + 3-4 łyżki cukru pudru
- 700 ml wody
- 1 łyżeczka rumu lub esencji rumowej
- 2 szkl. ulubionych owoców jagodowych
- szczypta kurkumy
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mleko lekko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżką mą- ki i mlekiem odstaw na 15 minut. Masło rozpuść. Resztę mąki przesiej z solą, zagnieć z pozostałym cukrem, jajkami i zaczynem. Dolej masło, wyrabiaj 5 minut. Odłóż, by wyrosło. Małe foremki posmaruj masłem i schłodź (10 minut). 2. Ciasto podziel na porcje, przełóż do foremek (do 1/2 ich wysokości). Odstaw na 30 minut. Piecz ok. 25 minut w 180 st. C, ostudź. 3. Syrop: zagotuj wodę z rumem i 40 dag cukru. Kolejno zanurzaj babeczki w syropie na ok. 10 sekund, wyjmuj łyżką cedzakową na kratkę. Resztę syropu utrzyj na lukier z pozostałym cukrem pudrem i kurkumą. Polej ciastka i od razu ułóż na wierzchu po porcji owoców.