Popraw sobie humor jesienią - przygotuj obiad we włoskim stylu!
Kiedy za oknem deszczowo i pochmurno, a na dworze szybko robi się ciemno często dopada nas jesienna chandra. Jeśli i Ty masz nie najlepszy nastrój, to czas, żeby poprawić sobie humor. Istnieje wiele sposobów, które przywrócą Ci uśmiech na twarzy, także kulinarnych.
Wypróbuj nasz przepis na roladę ze szpinakiem z gnocchi, oliwkami i sosem pomidorowym. Ten obiad w stylu słonecznej, włoskiej kuchni od razu poprawi Ci samopoczucie!
Sposób przygotowania
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Szybko połączyć ziemniaki, mąkę, jajko i łyżeczkę soli, wyrobić w kulę. Rozwałkować w wałeczki o średnicy około 2 cm. Kroić w poprzek i dociskając widelcem nadać kształt gnocchi. Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody. Będą gotowe jak tylko wypłyną na powierzchnię.
Roladę podgrzać w piekarniku przez 15 minut w 160°C. W rondlu zagotować wodę, pomidory naciąć delikatnie z dołu i góry. Blanszować przez 20 sekund, wyciągnąć i schłodzić w zimnej wodzie. Obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę. Cebulę, czosnek i 5 oliwek posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć cebulę z czosnkiem, dodać posiekane oliwki i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie dodać pomidory. Podlać odrobinę wodą lub bulionem i gotować przez 5 minut.
W misce wymieszać rukolę, pokrojone pomidorki koktajlowe i parę oliwek. Dodać ocet, szczyptę soli, wymieszać i dodać 2 łyżki oliwy.
Na talerzu układać ciepłe gnocchi, parę sztuk oliwek, polać sosem pomidorowym i pokrojoną w plastry roladę. Podawać z sałatką.
Smacznego!