Popularna blogerka zdradza przepis na kultową już zapiekaną owsiankę
Podczas gdy jedni nie wyobrażają sobie innego śniadania, inni na samą myśl o owsiance tracą apetyt. Jeśli należycie do grona osób, którym potrawa ta kojarzy się z pozbawioną smaku papką, wypróbujcie przepis na pieczoną owsiankę stworzony przez autorkę popularnego bloga "Feel Good Foodie". Owsianka na formie ciasta zachwyci każdego amatora słodkich wypieków!
Jako że jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych i białka, zapewnia nam uczucie sytości, dostarczając energii na wiele godzin. Dzięki obecności błonnika przyspiesza metabolizm i poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, zaś za sprawą witamin B6 i B1 korzystnie wpływa na koncentrację, przeciwdziała zmęczeniu i obniża poziom złego cholesterolu. Lista zalet owsianki jest doprawdy długa. Nie dziwi zatem, że wielu ekspertów z zakresu żywienia uznaje ją wręcz za śniadanie idealne.
Niektórym owsianka wciąż jednak kojarzy się z mało estetyczną i nie zachwycającą smakiem papką, którą rodzice kazali im jeść w dzieciństwie. W zależności od dodatków i sposobu przygotowania, owsianka może tymczasem zachwycić bogactwem smaku.
Amatorów słodkich wypieków i ciast, którzy na samą myśl o gotowanych na wodzie lub mleku płatkach owsianych tracą apetyt, zainteresować może przepis autorstwa znanej blogerki kulinarnej Yumny Jawad. Autorka poczytnej strony "Feel Good Foodie" podzieliła się niedawno z fanami recepturą na owsiankę z piekarnika, która pod względem smaku i tekstury przypomina... ciasto.
Filmik prezentujący przyrządzenie potrawy krok po kroku spotkał się z wyjątkowo entuzjastycznym odbiorem widzów, z miejsca stając się hitem Instagrama. Trikiem, dzięki któremu Jawad uzyskała pożądaną konsystencję dania, jest zmielenie płatków owsianych na mąkę.
"Innowacyjność tego przepisu polega na nieznacznej modyfikacji głównego składnika. Mieląc płatki w blenderze otrzymamy odpowiednią do pieczenia teksturę. Mimo że owsiankę można przyrządzić bez użycia jajek, polecam z nich nie rezygnować - dzięki nim owsianka będzie przypominać pod względem struktury ciasto" - tłumaczy blogerka w rozmowie z portalem "Well and Good".
Do przyrządzenia jednej porcji pieczonej owsianki będziemy potrzebować:
Sposób przygotowania:
Najpierw należy rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, a niewielką blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmarować olejem.
Wszystkie składniki wystarczy zblendować na gładką masę, a następnie powstałą masę przełożyć do formy i piec przez 20 minut. Po wyjęciu owsianki z piekarnika należy pozostawić ją na 10 minut do ostygnięcia.
"Możesz dowolnie modyfikować przepis, co czyni go tak uniwersalnym. Śmiało dodaj jagody, orzechy albo kilka kostek gorzkiej czekolady" - radzi Jawad.
Zobacz również: