Porządnie rozgrzewam i smażę. Placki ziemniaczane przyjemnie chrupią

Na jakim oleju smażyć placki ziemniaczane?
Na jakim oleju smażyć placki ziemniaczane?123RF/PICSEL

Jakie ziemniaki wybrać na placki ziemniaczane?

Zobacz również:

    • jogurtem naturalnym,
    • śmietaną,
    • domowym sosem czosnkowym,
    • tzatzikami,
    • gulaszem mięsnym,
    • gulaszem warzywnym.
    • Irgę,
    • Flaminga,
    • Orlika,
    • Sante,
    • Bryzę,
    • Grację,
    • Ibisa.

    Na jakim oleju smażyć placki ziemniaczane?

    Placki ziemniaczane
    Placki ziemniaczanePicsel123RF/PICSEL

    Chrupiące placki ziemniaczane - przepis

    • 1 kg obranych ziemniaków
    • 2 średnie jajka
    • 1 mała cebula
    • 20 g mąki pszennej (typ 400 lub 500)
    • 1 pęczek szczypiorku
    • 1 płaska łyżeczka cukru
    • sól i pieprz do smaku
    • olej roślinny lub smalec do smażenia
    1. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy za pomocą maszynki ze specjalną nakładką.
    2. Masę ziemniaczaną odstawiamy na bok, a po kilku minutach odciskamy z nadmiaru wody do osobnej miseczki. Idealnie nada się do tego bawełniana lub tetrowa ściereczka.
    3. Zebraną wodę pozostawiamy na ok. 10-20 minut. Po upływie ostatniej odlewamy wodę i zbieramy pozostałą na dnie skrobię, którą dodajemy do startych ziemniaków.
    4. Cebulę obieramy z łupiny, a następnie drobno szatkujemy. Szczypiorek myjemy pod wodą, osuszamy i drobno kroimy.
    5. Do miski z ziemniakami i skrobią wbijamy dwa jajka, dosypujemy mąkę pszenną, cukier, sól i pieprz. Na tym etapie dodajemy także cebulę i szczypiorek.
    6. Po dokładnym wymieszaniu całej masy możemy przejść do rozgrzewania tłuszczu na patelni z grubym dnem.
    7. Dużą łyżką lub chochelką nakładamy na patelnię cienką warstwę masy ziemniaczanej i smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
    8. Usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Chrupiące placki ziemniaczane podajemy z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym lub gulaszem. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Placki ziemniaczane z blachyPolsatPolsat