Porządnie rozgrzewam i smażę. Placki ziemniaczane przyjemnie chrupią

Na jakim oleju smażyć placki ziemniaczane?
Na jakim oleju smażyć placki ziemniaczane?123RF/PICSEL

Jakie ziemniaki wybrać na placki ziemniaczane?

  • jogurtem naturalnym,
  • śmietaną,
  • domowym sosem czosnkowym,
  • tzatzikami,
  • gulaszem mięsnym,
  • gulaszem warzywnym.
  • Irgę,
  • Flaminga,
  • Orlika,
  • Sante,
  • Bryzę,
  • Grację,
  • Ibisa.

Na jakim oleju smażyć placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczanePicsel123RF/PICSEL

Chrupiące placki ziemniaczane - przepis

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 2 średnie jajka
  • 1 mała cebula
  • 20 g mąki pszennej (typ 400 lub 500)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny lub smalec do smażenia
  1. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy za pomocą maszynki ze specjalną nakładką.
  2. Masę ziemniaczaną odstawiamy na bok, a po kilku minutach odciskamy z nadmiaru wody do osobnej miseczki. Idealnie nada się do tego bawełniana lub tetrowa ściereczka.
  3. Zebraną wodę pozostawiamy na ok. 10-20 minut. Po upływie ostatniej odlewamy wodę i zbieramy pozostałą na dnie skrobię, którą dodajemy do startych ziemniaków.
  4. Cebulę obieramy z łupiny, a następnie drobno szatkujemy. Szczypiorek myjemy pod wodą, osuszamy i drobno kroimy.
  5. Do miski z ziemniakami i skrobią wbijamy dwa jajka, dosypujemy mąkę pszenną, cukier, sól i pieprz. Na tym etapie dodajemy także cebulę i szczypiorek.
  6. Po dokładnym wymieszaniu całej masy możemy przejść do rozgrzewania tłuszczu na patelni z grubym dnem.
  7. Dużą łyżką lub chochelką nakładamy na patelnię cienką warstwę masy ziemniaczanej i smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
  8. Usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Chrupiące placki ziemniaczane podajemy z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym lub gulaszem. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Placki ziemniaczane z blachyPolsatPolsat