Postny barszcz
Postny barszcz z dodatkiem grzybów

Składniki na 4-6 porcji:
- 0,5 l kwasu buraczanego, - włoszczyzna bez kapusty, - sól, pieprz, ziele angielskie, - listek laurowy, - 10 dag suszonych grzybów, - 5-6 świeżych buraków, - kieliszek czerwonego wina, - cukier, 1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. Umyte grzyby zalać wodą. Odstawić na noc. Następnego dnia ugotować i odcedzić. Wywar zachować. 2. Z buraków, włoszczyzny i korzeni ugotować wywar. Przecedzić przez sito. Warzywa zachować. Ostudzonego selera pokroić w plastry i powycinać z nich małe gwiazdki. Wywar buraczany wymieszać z wywarem z grzybów. Zaprawić kwasem buraczanym. 3. Barszcz podgrzać niemal do wrzenia, jednak już nie zagotowywać. Na koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać kieliszek czerwonego wina (ewentualnie można dolać szklankę soku z czerwonych porzeczek lub z wiśni, dzięki temu barszczyk będzie miał piękny kolor). Na koniec zaprawić roztartym czosnkiem. 4. Barszczyk rozlać do bulionówek, do każdej dla ozdoby włożyć gwiazdki z selera. Barszczyk podajemy z uszkami z grzybów (tych, z których wywar wykorzystałyśmy do barszczu) lub z pasztecikami.