Posyp nim sałatkę. Ochroni wątrobę, zredukuje poziom cukru
Niezliczone badania naukowe przedstawiają granaty jako ważne źródła składników odżywczych, których organizm potrzebuje do wykonywania podstawowych procesów w organizmie. Dlaczego warto jeść granat? Poznaj 15 zalet spożywania owocu granatu.
Spis treści:
Ochrona wątroby
Pierwszą zaletą spożywania owocu granatu jest ochrona wątroby. Składniki odżywcze zawarte w granacie pomagają w procesie odbudowy wątroby, która jest uszkadzana w wyniku nadużywania alkoholu, substancji chemicznych czy też nagromadzenia zbyt dużej ilości toksyn.
Czytaj również: Tak odchudzisz popularne dania
Dobroczynne przeciwutleniacze
Drugą ważną korzyścią są przeciwutleniacze zawarte w granacie. Zmniejszają one poziom złego cholesterolu oraz zwiększają poziom tego dobrego. Dodatkowo redukują wolne rodniki, co ma korzystny wpływ na starzenie się organizmu, a także oczyszcza z toksyn, przez co wątroba szybciej regeneruje uszkodzenia. Nadmiar cholesterolu odkłada się na ściankach naczyń krwionośnych, powodując zmiany miażdżycowe w tętnicach, co z kolei może prowadzić nawet do niedrożności tętnicy oraz zawału serca.
Źródło minerałów i witamin
Granat jest źródłem minerałów i witamin, które są częścią zdrowego odżywiania, co powoduje między innymi utrzymanie zdrowego przepływu krwi. Kolejną korzyścią wynikającą ze spożywania owoców granatu jest zwiększona odporność na wirusy, która są przyczynami powstawania infekcji w organizmie. Składniki zawarte w owocach granatu oczyszczają tętnice, zmniejszają ryzyko udarów mózgu, zawałów serca oraz jego chorób.
Redukuje poziom cukru
Wielu chorych na cukrzycę cierpi również z powodu chorób serca - umiejętność zarządzania cukrem w organizmie, ćwiczenia i odpowiednia dieta pomagają w normalnym funkcjonowaniu oraz chronią serce. Owoce granatu mają zdolność redukowania poziomu cukru. Granat zawiera fruktozę, która cechuje się różnym czasem wchłaniania, dzięki czemu nie występuje efekt nagłych skoków poziomu cukru.
Poprawa wrażliwości na insulinę, wspomaganie utraty wagi
Kolejną zaletą spożywania owoców granatu jest poprawa wrażliwości na insulinę, co jest szczególnie ważne u osób ciepiących z powodu cukrzycy. Następną cenną korzyścią jest wspomaganie utraty wagi. Zawiera w sobie naturalne, zdrowe tłuszcze oraz dobry cholesterol. Rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik to niezwykle korzystna kompozycja - rozpuszczalne włókna są wchłaniane przez organizm, nierozpuszczalne wydalane wraz z kałem. Jest to bardzo korzystne, ponieważ w konsekwencji wchłaniana jest mała ilość kalorii, lecz organizm dłużej pozostaje w stanie nasycenia. Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ pełni funkcje regulacyjne w układzie trawiennym, reguluje wypróżnienia, poprawia trawienie, usuwa toksyny oraz zapobiega otłuszczeniu.
Usprawnia przepływ krwi
Granat ma właściwości przeciwzapalne, które są bardzo korzystne dla całego ciała. Dodatkowo usprawnia przepływ krwi, nie powodując dodatkowych oporów, które w konsekwencji mogą wywołać stan zapalny. Zmniejszenie stanów zapalnych jest tylko jedną z wielu korzyści, jakie uzyska cały układ krwionośny. Zmniejszenie stanów zapalnych pomaga również w regulacji ciśnienia krwi, które również jest ważnym czynnikiem wpływającym na zwiększenie ryzyka powstania zawału serca. Zawartość witaminy C pomaga wzmocnić układ odpornościowy, powoduje złagodzenie objawów astmy u małych dzieci oraz łagodzi zaczerwienienia i ból gardła.
Naturalny afrodyzjak
Spożywanie owocu granatu ma również wpływ na układ rozrodczy. Zawartość żelaza kompensuje niedobór czerwonych krwinek, co jest bardzo ważne w miesięcznych cyklach miesiączkowania kobiet. Pomaga również złagodzić objawy menopauzy. Ostatnią i niezwykle interesującą zaletą jest zwiększenie pragnienia seksualnego, bo owoc granatu jest jednym z naturalnych afrodyzjaków.