Potrawka cukiniowo-bakłażanowa

Danie idealne na lato

Czas przyrządzenia: 90 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 80 dag surowej szynki (ew. mięsa gulaszowego z indyka),
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 młode cukinie
  • 2 małe bakłażany
  • 40 dag młodych ziemniaków
  • 3 młode marchewki
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • curry w proszku

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, wytrzyj, pokrój w kostkę. Cebule i czosnek obierz. Cebule pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Szynkę wymieszaj z czosnkiem i cebulą. Odłóż na ok. 20 minut. 

2. Olej rozgrzej w garnku. Wrzuć wieprzowinę z cebulą i czosnkiem. Smaż 7-8 minut na dużym płomieniu. Ciągle mieszaj, by mięso nie przywarło do dna garnka. Potem szynkę oprósz curry, podlej 2-3 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia. Przypraw solą i pieprzem. Cukinie i bakłażany umyj, wytrzyj odetnij końce. Resztę pokrój w grubsze słupki. Ziemniaki oraz marchewki obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój na połówki, a marchewki w plasterki. Cytrynę sparz, przekrój na pół, wyciśnij sok. 

3. Przygotowane warzywa wrzuć do potrawki ok. 20 minut przed końcem duszenia. Danie przypraw do smaku solą, pierzem oraz sokiem cytrynowym. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje