Potrawka cukiniowo-bakłażanowa
Danie idealne na lato

Składniki
- 80 dag surowej szynki (ew. mięsa gulaszowego z indyka),
- 2 ząbki czosnku
- 3 cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 młode cukinie
- 2 małe bakłażany
- 40 dag młodych ziemniaków
- 3 młode marchewki
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- curry w proszku
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, wytrzyj, pokrój w kostkę. Cebule i czosnek obierz. Cebule pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Szynkę wymieszaj z czosnkiem i cebulą. Odłóż na ok. 20 minut. 2. Olej rozgrzej w garnku. Wrzuć wieprzowinę z cebulą i czosnkiem. Smaż 7-8 minut na dużym płomieniu. Ciągle mieszaj, by mięso nie przywarło do dna garnka. Potem szynkę oprósz curry, podlej 2-3 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia. Przypraw solą i pieprzem. Cukinie i bakłażany umyj, wytrzyj odetnij końce. Resztę pokrój w grubsze słupki. Ziemniaki oraz marchewki obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój na połówki, a marchewki w plasterki. Cytrynę sparz, przekrój na pół, wyciśnij sok. 3. Przygotowane warzywa wrzuć do potrawki ok. 20 minut przed końcem duszenia. Danie przypraw do smaku solą, pierzem oraz sokiem cytrynowym.