Potrawka cukiniowo-bakłażanowa

Danie idealne na lato

Danie z cukinią i bakłażanem
Danie z cukinią i bakłażanem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, wytrzyj, pokrój w kostkę. Cebule i czosnek obierz. Cebule pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Szynkę wymieszaj z czosnkiem i cebulą. Odłóż na ok. 20 minut. 

2. Olej rozgrzej w garnku. Wrzuć wieprzowinę z cebulą i czosnkiem. Smaż 7-8 minut na dużym płomieniu. Ciągle mieszaj, by mięso nie przywarło do dna garnka. Potem szynkę oprósz curry, podlej 2-3 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia. Przypraw solą i pieprzem. Cukinie i bakłażany umyj, wytrzyj odetnij końce. Resztę pokrój w grubsze słupki. Ziemniaki oraz marchewki obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój na połówki, a marchewki w plasterki. Cytrynę sparz, przekrój na pół, wyciśnij sok. 

3. Przygotowane warzywa wrzuć do potrawki ok. 20 minut przed końcem duszenia. Danie przypraw do smaku solą, pierzem oraz sokiem cytrynowym.

Jak zrobić leczo z cukiniiInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas