Potrawka cukiniowo-bakłażanowa
Danie idealne na lato
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, wytrzyj, pokrój w kostkę. Cebule i czosnek obierz. Cebule pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Szynkę wymieszaj z czosnkiem i cebulą. Odłóż na ok. 20 minut.
2. Olej rozgrzej w garnku. Wrzuć wieprzowinę z cebulą i czosnkiem. Smaż 7-8 minut na dużym płomieniu. Ciągle mieszaj, by mięso nie przywarło do dna garnka. Potem szynkę oprósz curry, podlej 2-3 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia. Przypraw solą i pieprzem. Cukinie i bakłażany umyj, wytrzyj odetnij końce. Resztę pokrój w grubsze słupki. Ziemniaki oraz marchewki obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój na połówki, a marchewki w plasterki. Cytrynę sparz, przekrój na pół, wyciśnij sok.
3. Przygotowane warzywa wrzuć do potrawki ok. 20 minut przed końcem duszenia. Danie przypraw do smaku solą, pierzem oraz sokiem cytrynowym.