Potrawka curry z kurczaka

Prosty przepis, który łatwo można wzbogacić.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

60 dag filetów z kurczaka, po 30 dag marchewki i kalafiora, 3 dymki ze szczypiorem, 2 szkl. śmietany kremówki. Dodatkowo: 1-2 łyżeczki curry, 1 chili, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, świeża kolendra do ozdoby.

1. Warzywa w zależności od rodzaju oczyść, opłucz, osusz. Jedną dymkę pokrój wzdłuż na cienkie paseczki, odłóż do dekoracji. Resztę jarzyn pokrój na kawałki, papryczkę chili posiekaj. Mięso umyj, osusz, potnij w paseczki.

2. Mięso zrumień na oleju. Dołóż warzywa (oprócz chili). Podlej odrobiną wody. Duś do miękkości. Pod koniec dodaj curry i chili. Wlej śmietanę. Zagotuj. Przypraw solą oraz pieprzem. Udekoruj świeżą kolendrą i odłożoną dymką.


Wzbogacamy potrawę słodką nutą

Ananasa obierz, 1/2 po krój. Z reszty wyciśnij sok i zastąp nim 1/2 śmietany. Kawałki ananasa dodaj do potrawy pod koniec duszenia.

Zetrzyj świeżego kokosa (ew. użyj 3/4 szkl. wiórków). Zalej 2 szkl. śmietany kremówki. Zagotuj, prze- cedź i wlej do potrawki.

Superrady:

● Filet zalej jogurtem i odstaw na kilka godzin. Osącz. Dzięki temu po usmażeniu mięso będzie niezwykle delikatne w smaku.

● Świeżą papryczkę chili możesz zastąpić pieprzem kajeńskim. Jeśli lubisz wyrazistsze smaki, do potrawki dodaj także mielony imbir, kurkumę i kumin.

● Śmietana się nie zwarzy, jeśli wymieszasz ją z odrobiną mąki.

Dowiedz się więcej na temat: Curry z kurczaka | curry

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje