Potrawka farmerska
Lekka i smaczna.
Sposób przygotowania
1. Kalafior oczyść, dobrze umyj, podziel na małe różyczki. Marchewki obierz, opłucz, potnij w plasterki. Fasolkę oczyść, opłucz, strączki pokrój na połówki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w cienkie paski. Cebule obierz, pokrój na na niewielkie cząstki. Czosnek obierz, grubo posiekaj.
2. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Potem dołóż marchewkę i szybko ją obsmaż. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem przez 25 minut.
3. Po ok. 10 minutach dodaj kalafior, fasolkę i paprykę. Potrawkę przypraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz suszonymi ziołami. Serwuj np. z pełnoziarnistym makaronem lub razowym pieczywem.