Potrawka farmerska

Lekka i smaczna.

Składniki

  • 1 duża główka kalafiora
  • 40 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 3 czerwone papryki
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju,
  • 3–4 szkl. bulionu warzywnego,
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • mielona słodka papryka
  • suszone zioła: majeranek, rozmaryn, oregano

Sposób przygotowania

1. Kalafior oczyść, dobrze umyj, podziel na małe różyczki. Marchewki obierz, opłucz, potnij w plasterki. Fasolkę oczyść, opłucz, strączki pokrój na połówki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w cienkie paski. Cebule obierz, pokrój na na niewielkie cząstki. Czosnek obierz, grubo posiekaj. 

2. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Potem dołóż marchewkę i szybko ją obsmaż. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem przez 25 minut. 

3. Po ok. 10 minutach dodaj kalafior, fasolkę i paprykę. Potrawkę przypraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz suszonymi ziołami. Serwuj np. z pełnoziarnistym makaronem lub razowym pieczywem. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje