Potrawka farmerska
Lekka i smaczna.

Składniki
- 1 duża główka kalafiora
- 40 dag zielonej fasolki szparagowej
- 3 czerwone papryki
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju,
- 3–4 szkl. bulionu warzywnego,
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- mielona słodka papryka
- suszone zioła: majeranek, rozmaryn, oregano
Sposób przygotowania
1. Kalafior oczyść, dobrze umyj, podziel na małe różyczki. Marchewki obierz, opłucz, potnij w plasterki. Fasolkę oczyść, opłucz, strączki pokrój na połówki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w cienkie paski. Cebule obierz, pokrój na na niewielkie cząstki. Czosnek obierz, grubo posiekaj. 2. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Potem dołóż marchewkę i szybko ją obsmaż. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem przez 25 minut. 3. Po ok. 10 minutach dodaj kalafior, fasolkę i paprykę. Potrawkę przypraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz suszonymi ziołami. Serwuj np. z pełnoziarnistym makaronem lub razowym pieczywem.