Potrawka po prowansalsku
Pyszny obiad jednogarnkowy
Sposób przygotowania
1. Kalafior oczyść, umyj, podziel na różyczki. Włóż je do osolonego wrzątku. Gotuj 10 minut. Filety opłucz, osusz. Mięso posmaruj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Oprósz je solą i pieprzem. Smaż 10 minut na oleju, odłóż. Kalafior odcedź, osącz. Chili oczyść, posiekaj.
2. Filety pokrój w plasterki. Pomidory sparz, obierz, oczyść, pokrój w kostkę. Por oczyść, umyj, potnij na kawałki. Odłóż 1/5 sera, resztę utrzyj z jajkami i mlekiem. Dopraw solą, pieprzem, gałką i ziołami.
3. Mięso i wszystkie warzywa ułóż w formie. Polej sosem. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 st. Posyp resztą sera i posiekaną natką.