Potrawka po prowansalsku
Pyszny obiad jednogarnkowy

Składniki
- 1 kalafior
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 3 pomidory
- 1 chili
- 2 ząbki czosnku
- 5 jajek
- 2 szkl. mleka
- 25 dag sera koziego lub owczego
- 1/2 pora
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- natka
- zioła prowansalskie
- olej
6 porcji
Sposób przygotowania
1. Kalafior oczyść, umyj, podziel na różyczki. Włóż je do osolonego wrzątku. Gotuj 10 minut. Filety opłucz, osusz. Mięso posmaruj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Oprósz je solą i pieprzem. Smaż 10 minut na oleju, odłóż. Kalafior odcedź, osącz. Chili oczyść, posiekaj. 2. Filety pokrój w plasterki. Pomidory sparz, obierz, oczyść, pokrój w kostkę. Por oczyść, umyj, potnij na kawałki. Odłóż 1/5 sera, resztę utrzyj z jajkami i mlekiem. Dopraw solą, pieprzem, gałką i ziołami. 3. Mięso i wszystkie warzywa ułóż w formie. Polej sosem. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 st. Posyp resztą sera i posiekaną natką.