Potrawka z kabaczka i marchwi

Kabaczek to niedoceniane w polskiej kuchni warzywo. Prócz witamin zawiera wapń, błonnik, magnez, fosfor. Jest lekkostrawny, ponadto wzmacnia pracę jelit i odkwasza organizm. Dlatego warto o nim pamiętać podczas wymyślania nowych dań. Ta potrawka z kabaczka może przypaść do gustu nie tylko dorosłym, ale i dzieciom!

Kabaczek może być podawany na różne sposoby
Kabaczek może być podawany na różne sposoby123RF/PICSEL

Cukinię i marchewkę obrać i grubo zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę.

Cebulę drobno posiekać. Warzywa wrzucić do rondelka, wlać kilka łyżek oliwy, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i przyprawę warzywną.

Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw, doprawić do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem pieczywa.

"Ewa gotuje": Sernik z ziemniakamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas