Potrawy, które znakomicie wykorzystują smak kurek. Trudno się im oprzeć

Krem z kurek warto podbić dodatkiem śmietany
Krem z kurek warto podbić dodatkiem śmietany123RF/PICSEL

Zupa krem z kurek

Zobacz również:

    • 30 dag świeżych kurek
    • 800 ml wody
    • 2-3 średnie ziemniaki
    • 3-4 ząbki czosnku
    • ½ pęczka świeżej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka masła
    • 1 łyżka oliwy
    • do smaku: sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa, mielona słodka papryka
    1. Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia kurek i skrócenia ogonków. Najlepiej sprawnie przepłukać grzyby pod wodą, a następnie osuszyć.
    2. Spore okazy kroimy na pół, a niewielkie zostawiamy w całości. W kolejnym kroku zabieramy się za ziemniaki, które obieramy, wypłukujemy z nadmiaru skrobi i kroimy w kostkę.
    3. Do garnka z grubym dnem wrzucamy masło, dolewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy obrany oraz delikatnie rozgnieciony czosnek.
    4. W naczyniu lądują też kurki z ziemniakami, a całość podsmażamy przez 5-6 minut. Po tym czasie napełniamy garnek wodą i dusimy wnętrze pod przykryciem przez 20 minut.
    5. Pod sam koniec gotowania doprawiamy danie solą, pieprzem, tartą gałką muszkatołową i papryką. Zupę miksujemy za pomocą blendera ręcznego.
    6. Gotową zupę krem z kurek podajemy na ciepło, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki oraz kilkoma podsmażonymi kurkami. Smacznego!

    Delikatne kopytka w sosie kurkowym

    Kopytka z kurkami latem smakują doskonale
    Kopytka z kurkami latem smakują doskonale123RF/PICSEL
    • 4 duże ziemniaki
    • 1 jajko
    • 3-4 łyżki mąki pszennej
    • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz
    • 250 g kurek
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
    • ½ szklanki śmietany kremówki
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka oleju
    • sól i pieprz
    1. Zaczynamy od przygotowania sosu kurkowego. Grzyby dokładnie czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Obraną cebulę drobno siekamy, a czosnek tniemy w plasterki.
    2. Na patelni rozpuszczamy masło, dolewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem do momentu zeszklenia. W kolejnym kroku dorzucamy kurki, smażymy 5 minut i doprawiamy solą oraz pieprzem.
    3. Zawartość patelni zalewamy śmietanką, podgrzewamy do uzyskania gęstej konsystencji, a następnie ściągamy z ognia i dodajemy natkę pietruszki.
    4. Przechodzimy do przygotowania kopytek. Ziemniaki obieramy, wypłukujemy pod wodą ze skrobi i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W kolejnym kroku przepuszczamy je przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem.
    5. Do ostudzonych ziemniaków wbijamy jajko, dosypujemy mąkę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i wyrabiamy elastyczne ciasto.
    6. Uzyskaną masę kroimy na mniejsze części, z każdej formujemy wałeczek i nożem tniemy na ukos. W ten sposób uzyskamy kształtne kopytka.
    7. Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia. Ugotowane wyciągamy na półmisek i odsączamy z nadmiaru wody.
    8. Kopytka dorzucamy do sosu kurkowego, całość dokładnie mieszamy i wykładamy porcję na talerz. Danie dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!

    Risotto z kurkami i parmezanem

    • 200 g ryżu do risotto
    • 1,5 l gorącego bulionu warzywnego
    • 1 łyżka oliwy
    • 2-3 łyżki masła
    • 1 cebula
    • 300 g kurek
    • 2 ząbki czosnku
    • 50 g tartego parmezanu
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz
    1. Kurki oczyszczamy pod wodą, cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy, a czosnek przepuszczamy przez praskę.
    2. Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy z dwiema łyżkami masła, a następnie podsmażamy cebulę do zeszklenia.
    3. W kolejnym kroku w naczyniu lądują czosnek i kurki, a pod dokładnym wymieszaniu podsmażamy całość jeszcze ok. 5 minut.
    4. Do składników dodajemy ryż i podgrzewamy do momentu, w którym zacznie się robić przezroczysty. Na tym etapie dolewamy po łyżce gorącego bulionu warzywnego.
    5. Kiedy ryż będzie miękki i wchłonie cały bulion, dodajemy łyżkę masła i podaną w przepisie porcję tartego parmezanu.
    6. Po wymieszaniu doprawiamy danie do smaku solą i pieprzem. Gotowe risotto z kurkami najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Doskonale smakuje posypane natką pietruszki. Smacznego!
    Zmysłowe smaki: Tarta z kurkami Zmysłowe smakiInteria.tv