Pieprznik jadalny: Wszystko, co musisz wiedzieć o leśnej kurce
Kurka, a właściwie pieprznik jadalny to jeden z najpopularniejszych grzybów, pojawiających się regularnie w polskich lasach. Swoją nazwę zawdzięcza specyficznemu wyglądowi - rośnie zazwyczaj w grupach, nazywanych czarcim kręgiem, które przypominają z daleka stadka małych kurczaczków. Kurka nazywana jest także "grzybem żydowskim", bo unikają jej robaki, a grzyby są koszerne wyłącznie, jeśli nie są robaczywe. Co warto wiedzieć o kurkach i jak rozpoznać je w lesie?
![Kurki spożywane są najczęściej jako dodatek do mięs, sosów i makaronów](https://i.iplsc.com/000FKGK0SW8C3G1Q-C322-F4.webp)
Spis treści:
Sezon na kurki: Kiedy znajdziemy je w lesie?
Sezon na kurki właśnie się rozpoczął - w polskich lasach trwa on bowiem od czerwca aż do listopada. Warto jednak zaznaczyć, że podobnie, jak jest to w przypadku innych grzybów, porost kurek jest dość mocno uzależniony od pogody. Najwięcej jest ich oczywiście po deszczu - idealna pogoda dla grzybiarzy to wilgotne powietrze i wysoka temperatura.
Gdzie rosną grzyby kurki? Tu jest ich najwięcej!
Grzyby kurki to jedne z najczęściej występujących w Polsce leśnych grzybów. Rosną zarówno w iglastych jak i liściastych lasach, pod świerkami oraz na piaszczystych, kwaśnych glebach.
Kurki najczęściej chowają się pod mchem lub pod stertą opadłych liści. Żyją w symbiozie ze świerkiem, sosną, bukiem i dębem.
![Sezon rozpoczęty. Grzybiarze ruszyli w sprawdzone miejsca](https://i.iplsc.com/000FLNGBQNYYVK8F-C322-F4.webp)
Grzyby kurki: Jak je rozpoznać?
Zobacz również:
![Sezon na kurki w Polsce właśnie się rozpoczął](https://i.iplsc.com/000FKGGJEV7B1951-C322-F4.webp)
Właściwości kurek: wzmacniają odporność, chronią oczy!
Kurki to grzyby, które mogą się pochwalić całkiem sporą ilością składników odżywczych. Są bowiem bogate w:
- witaminy z grupy B
- witaminę D
- żelazo
- mangan
- fosfor
- potas
- cynk
- niacynę
- likopen
Grzyby kurki są niskokaloryczne i prawie nie zawierają tłuszczu - jedna filiżanka kurek zawiera około 17 kalorii. Są też produktem o bardzo niskim indeksie glikemicznym, więc mogą po nie sięgać także cukrzycy.
Udowodniono, że kurki wzmacniają odporność i mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Wpływają także na poprawę widzenia, zmniejszają stany zapalne skóry i mają działanie antystresowe. Nie są jednak pozbawione wad - warto pamiętać, że grzyby te są źródłem metali ciężkich i mogą powodować reakcje alergiczne lub problemy jelitowe. Według lekarzy nie powinny być konsumowane przez małe dzieci, osoby starsze i pacjentów z problemami gastrycznymi.
Zobacz również: Grzyby, które rosną w czerwcu: Gdzie można je zbierać?
Jak odróżnić kurki od grzybów trujących?
Choć kurka ma dość specyficzny wygląd, to ma też w lesie swojego niejadalnego, a według niektórych źródeł wręcz trującego sobowtóra! Jest nim lisówka pomarańczowa, nazywana także fałszywą kurką, która różni się od jadalnej cienkimi i gęstymi blaszkami oraz ciemniejszą, pomarańczową barwą owocników. Lisówka rośnie w takich samych warunkach jak kurka, zazwyczaj w licznych grupach. Zawiera arabitol i spożyta w dużych ilościach może wywołać zaburzenia trawienia i zatrucie. Wciąż nie brakuje jednak źródeł mówiących, iż choć uznawana jest za niejadalną, to nie jest szczególnie groźna.
Kurkę można pomylić jeszcze z dwoma innymi gatunkami - pieprznikiem ametystowym i pomarańczowym. Kapelusz pierwszego pokryty jest fioletowymi łuseczkami, a pieprznik pomarańczowy ma intensywny, pomarańczowy kolor i rośnie tylko w buczynach. Ze względu na swoją rzadkość zasługuje na ochronę. Oba te gatunki są jednak jadalne.
Zobacz również: Jak zrobić kurki w zalewie?
Kurki w kuchni: czy można je mrozić lub jeść na surowo?
![Kurki smakują świetnie w risotto](https://i.iplsc.com/0004LS0IXFCF5FO9-C322-F4.webp)
Kurki możemy jeść na wiele sposobów, ale najczęściej są one spożywane jako dodatek do mięs, makaronów, risotto czy jajecznicy. Sporą popularnością cieszy się także zupa-krem na bazie tych grzybów.
Kurki najlepiej smakują oczywiście chwilę po zebraniu, ale jeśli dysponujemy sporymi zbiorami, to z powodzeniem możemy te grzyby zamrozić. Kurki w takiej postaci mogą mieć nieco gorzki smak, więc, by temu zapobiec, warto przed zamrożeniem poddać je działaniu wysokiej temperatury, np. przez krótkie blanszowanie na maśle. Zamrożone kurki powinny zostać spożyte w ciągu 6-8 miesięcy. Najlepiej umieścić je w woreczkach na mrożonki lub plastikowych pudełkach.
WAŻNE: Po rozmrożeniu nie wolno ponownie zamrażać kurek!
Niektórzy zastanawiają się także, czy kurki można spożywać na surowo. Faktycznie, pieprznik jadalny to jeden z nielicznych grzybów, którego można spożywać na surowo. Niektóre źródła mówią o tym, że suszone kurki zwalczają pasożyty, robaki ludzkie oraz grzyby. Jeśli jednak zależy nam tylko na walorach smakowych, to lepszym rozwiązaniem będzie poddanie tych grzybów obróbce termicznej.
![Suszone kurki poleca się jako naturalny sposób na pasożyty, ponieważ zawierają hitinmannozę i kwas trematonolinowy. To dzieki tym substancjom robaki omijają te grzyby szerokim łukiem](https://i.iplsc.com/000FLNIFXHNRXGFU-C322-F4.webp)
Zobacz również: Jak jeść grzyby, żeby sobie nie zaszkodzić?