Pieprznik jadalny: Wszystko, co musisz wiedzieć o leśnej kurce

Kurki spożywane są najczęściej jako dodatek do mięs, sosów i makaronów
Kurki spożywane są najczęściej jako dodatek do mięs, sosów i makaronów 123RF/PICSEL

Sezon na kurki: Kiedy znajdziemy je w lesie?

Gdzie rosną grzyby kurki? Tu jest ich najwięcej!

Sezon rozpoczęty. Grzybiarze ruszyli w sprawdzone miejsca
Sezon rozpoczęty. Grzybiarze ruszyli w sprawdzone miejscaGetty Images
„Ewa gotuje”: Grzyby w cieście naleśnikowymPolsat

Grzyby kurki: Jak je rozpoznać?

Zobacz również:

Zobacz również:

    Sezon na kurki w Polsce właśnie się rozpoczął
    Sezon na kurki w Polsce właśnie się rozpoczął 123RF/PICSEL

    Właściwości kurek: wzmacniają odporność, chronią oczy!

    • witaminy z grupy B
    • witaminę D
    • żelazo 
    • mangan
    • fosfor
    • potas
    • cynk
    • niacynę
    • likopen

    Jak odróżnić kurki od grzybów trujących?

    Kurki w kuchni: czy można je mrozić lub jeść na surowo?

    Kurki smakują świetnie w risotto
    Kurki smakują świetnie w risotto123RF/PICSEL
    Suszone kurki poleca się jako naturalny sposób na pasożyty, ponieważ zawierają hitinmannozę i kwas trematonolinowy. To dzieki tym substancjom robaki omijają te grzyby szerokim łukiem
    Suszone kurki poleca się jako naturalny sposób na pasożyty, ponieważ zawierają hitinmannozę i kwas trematonolinowy. To dzieki tym substancjom robaki omijają te grzyby szerokim łukiem123RF/PICSEL