Potrawy na cały tydzień

Przygotuj na obiad lub kolację. Domownicy będą zachwyceni!

Rolada z kapustą
Rolada z kapustą123RF/PICSEL

Francuska rolada z kapustą

Sposób przygotowania

1. Kapustę posiekaj drobno, wrzuć do garnka, wlej łyżkę oleju, lekko podsmaż. Zalej połową szklanki wrzątku, duś. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę w proszku, majeranek i kminek. Duś bez przykrycia, czasem mieszając. 

2. Kiełbasę, boczek, pieczarki pokrój w drobną kostkę, smaż na oleju. Dodaj startą na tarce marchewkę, smaż chwilę. Gdy wszystko się lekko zrumieni, wrzuć do kapusty, dobrze wymieszaj. Duś, aż wyparuje sporo wody. 

3. Ciasto francuskie rozwałkuj, kładź farsz, zawiń. Posyp przyprawą. Piecz 30 minut w temp. 180°C. 

Nadziewane papryki
Nadziewane papryki123RF/PICSEL

Pieczona papryka

Sposób przygotowania

1. Papryki umyj, wydrąż. Ugotuj ryż. Zeszklij posiekane cebule. Dodaj mięso mielone, czosnek przyprawy. Smaż 20 minut. 

2. Wrzuć odcedzoną kukurydzę, chwilę duś. Wymieszaj z ugotowanym ryżem. Papryki napełnij farszem. Ułóż w brytfannie, zalej wodą, obłóż masłem i piecz pod przykryciem godzinę w temp. 180°C. Podawaj z surówką.  

Udka z warzywami
Udka z warzywami123RF/PICSEL

Udka w kapuście

Sposób przygotowania

1. Udka umyj, osusz, polej sosem sojowym, posyp przyprawami. Mięso wstaw do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu przysmaż, zalej szklanką wrzątku, dodaj listki laurowe, ziele angielskie. Duś pod przykryciem około 45 minut. 

2. Kapustę posiekaj drobno i zalej wrzątkiem. Ugotuj do miękkości z dodatkiem masła, soli, cukru, pieprzu, majeranku, posiekanej drobno cebuli, marchewek pokrojonych w talarki. Duś około godziny. Dodaj natkę pietruszki. Ułóż na górze udka, duś jeszcze chwilę. 

Dorsz z kapustą
Dorsz z kapustą123RF/PICSEL

Dorsz na czerwonej kapuście

Sposób przygotowania

1. Rybę opłucz, osusz, posyp przyprawami, skrop sokiem z cytryny, odstaw na 30 minut. Usmaż z obu stron. 

2. Kapustę posiekaj. Cebulę, czosnek, sól, pokrojone śliwki i miód podsmaż na maśle, wlej wino, duś. Dodaj kapustę, przypraw, duś 20 minut. Owoce obierz, drobno pokrój, wymieszaj z posiekaną kolendrą. Rybę podawaj na kapuście z owocami. 

Naleśniki z truskawkami
Naleśniki z truskawkami123RF/PICSEL

Naleśniki z truskawkami i śmietaną

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej, dodaj sól, jajka, wlej mleko i wodę, wymieszaj lub zmiksuj. Wlej łyżkę oleju, dokładnie wymieszaj, odstaw na godzinę. 

2. Smaż cienkie naleśniki. Ser rozdrobnij widelcem. Śmietanę ubij, dodaj ser, cukier, dobrze wymieszaj. Truskawki umyj, osusz, pokrój w plastry. 

3. Każdy naleśnik smaruj serem ze śmietaną, kładź truskawki, zawijaj. Posyp listkami mięty. Podawaj od razu. 

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas