Potrawy z rusztu dla miłośników drobiu
Wielkimi krokami zbliża się majówka – raj dla wszystkich miłośników grilla. Jednym z najczęściej wybieranych mięs, specjalnie na spotkania przy ruszcie, jest kurczak. Prezentujemy więc trzy przepisy ekspertów marki Sandra, które pozwolą na przygotowanie drobiu w nowy, oryginalny sposób.
Kurczak po hawajsku
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki. Przyprawy łączymy z olejem, sezamem i nacieramy kurczaka. Pozostawiamy w marynacie na godzinę. Ananasa kroimy i nadziewamy na przemian z zamarynowanym mięsem. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i kładziemy kilka plasterków razem z szaszłykami na ruszt. Grillujemy, sprawdzając co jakiś czas mięso. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z grillowaną brzoskwinią
Sposób przygotowania
Ugrillowaną pierś z kurczaka kroimy w paski. Brzoskwinie grillujemy po kilka minut z każdej strony. Do miski wsypujemy mix sałat, układamy na nim kawałki kurczaka, brzoskwinie i pokrojoną w kostkę fetę. Posypujemy orzechami włoskimi.
Tortilla na ostro
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy w paski. Harissę mieszamy z sokiem z limonki, olejem i nacieramy kurczaka, którego wrzucamy na ruszt. Kiedy kurczak będzie już gotowy ściągamy go i układamy na tortilli. Posypujemy całość tartym serem i zawijamy. Grillujemy jeszcze przez kilka minut.
Sos: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem, dodajemy startego na tarce ogórka, posiekaną natkę, oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy wszystko dokładnie.