Powidła śliwkowe korzenne
O wyjątkowym aromacie.
- 3 kg węgierek, - kawałek świeżego imbiru, - 2 cytryny, - 10 dag kandyzowanej skórki z cytryny, - 2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, - 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Śliwki umyć, wydrylować. Duży garnek wysmarować olejem, włożyć śliwki, smażyć godzinę na średnim ogniu, aż będą miękkie. Często mieszać! Imbir zetrzeć lub posiekać. Cytryny sparzyć, cieniutko obrać. Świeżą i kandyzowaną skórkę drobniutko pokroić. Miękkie śliwki przekładać porcjami na metalowe sitko, rozgnieść tłuczkiem, tak by na sitku zostały tylko skórki. mus przełożyć do garnka, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. Gotować na małym ogniu 1 1/2 godz., często mieszając. Przełożyć do słoików.