Powidła śliwkowe korzenne

O wyjątkowym aromacie.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 3 kg węgierek, - kawałek świeżego imbiru, - 2 cytryny, - 10 dag kandyzowanej skórki z cytryny, - 2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, - 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Śliwki umyć, wydrylować. Duży garnek wysmarować olejem, włożyć śliwki, smażyć godzinę na średnim ogniu, aż będą miękkie. Często mieszać! Imbir zetrzeć lub posiekać. Cytryny sparzyć, cieniutko obrać. Świeżą i kandyzowaną skórkę drobniutko pokroić. Miękkie śliwki przekładać porcjami na metalowe sitko, rozgnieść tłuczkiem, tak by na sitku zostały tylko skórki. mus przełożyć do garnka, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. Gotować na małym ogniu 1 1/2 godz., często mieszając. Przełożyć do słoików.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas