Powidła śliwkowe po staropolsku

W pałacach i dworach latem i jesienią robiono różne przetwory.

Powidła śliwkowe królują na polskich stołach od wieków
Powidła śliwkowe królują na polskich stołach od wieków 123RF/PICSEL

1. Wziąć śliwek dojrzałych, ile się podoba, przetrzeć do sucha, rozciąć każdą dla wydobycia pestki. Włożyć do garnka polewanego albo mosiężnej miednicy i gotować, mieszając na bardzo wolnym ogniu. Gdy się rozgotują, przetrzeć je przez durszlak, na którem same łupiny pozostaną.

2. Garnek albo kocioł, w którym się gotowały, wymyć dobrze i do suchego przełożyć przefasowane śliwki, smażąc powoli, mieszając ciągle, aby się nie przypaliły od spodu. Cukru dodać do smaku, przesmażyć jeszcze, aż będą spadać kawałkami. Złożyć do garnka.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas