Powstał przez przypadek. Ewa Wachowicz zdradza przepis na genialny bigos

Bigos, który powstał przez przypadek. Przepis od Ewy Wachowicz na gulasz segedyński
Bigos, który powstał przez przypadek. Przepis od Ewy Wachowicz na gulasz segedyńskiEwa Wachowiczarchiwum prywatne

Smakiem przypomina nasz bigos

Zobacz również:

    Bigos segedyński według przepisu Ewy Wachowicz
    Bigos segedyński według przepisu Ewy Wachowicz Ewa Wachowiczarchiwum prywatne

    Przepis na bigos, który powstał przez przypadek

    • 800 g mięsa wieprzowego bez kości
    • 3 cebule
    • 2 łyżeczki oleju
    • 1 kg kiszonej kapusty
    • 1 l rosołu wołowego
    • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
    • 2 łyżeczki kminku
    • 2 ząbki czosnku
    • 200 ml kwaśnej śmietany
    • sól
    • pieprz

    Przygotowanie bigosu segedyńskiego:

    1. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju lub smalcu. 
    2. Dodać czosnek i czerwoną paprykę w proszku. 
    3. Wieprzowinę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, przesmażyć. 
    4. Połączyć z zawartością patelni. Posolić, dodać kminek i pieprz. 
    5. Wymieszać, podlać rosołem lub wodą (ćwierć szklanki), dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut.
    6. Dolać rosół lub wodę. 
    7. Dodać posiekaną i odciśniętą kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, można ją przelać wodą lub dodać trochę cukru). 
    8. Wymieszać i dusić wszystko na wolnym ogniu 1-1,5 godziny, w razie potrzeby podlewając rosołem lub wodą.
    „Zdrowie na widelcu”: Kiszona kapusta do bigosuPolsat CafePolsat Cafe
    Odkryj piękno korzyści materiały promocyjne