Powstał przez przypadek. Ewa Wachowicz zdradza przepis na genialny bigos
Ile gospodyń, tyle pomysłów na bigos. Często różnica jest w składnikach, a szczególnie przyprawach czy mięsie. Niekiedy różni się też sposób przygotowania bigosu. Ewa Wachowicz w jednym ze swoich felietonów opisała bigos, który powstał przez przypadek, czyli tak zwany gulasz segedyński. Podaje się go z kwaśną śmietaną.
Smakiem przypomina nasz bigos
Macie ochotę spróbować takiego bigosu? Oto przepis.
Czytaj również: 10 niesamowitych właściwości zdrowotnych kapusty
Przepis na bigos, który powstał przez przypadek
Składniki na bigos:
- 800 g mięsa wieprzowego bez kości
- 3 cebule
- 2 łyżeczki oleju
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 l rosołu wołowego
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżeczki kminku
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
Przygotowanie bigosu segedyńskiego:
- Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju lub smalcu.
- Dodać czosnek i czerwoną paprykę w proszku.
- Wieprzowinę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, przesmażyć.
- Połączyć z zawartością patelni. Posolić, dodać kminek i pieprz.
- Wymieszać, podlać rosołem lub wodą (ćwierć szklanki), dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut.
- Dolać rosół lub wodę.
- Dodać posiekaną i odciśniętą kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, można ją przelać wodą lub dodać trochę cukru).
- Wymieszać i dusić wszystko na wolnym ogniu 1-1,5 godziny, w razie potrzeby podlewając rosołem lub wodą.
Gdy kapusta zmięknie, wyłożyć gulasz na głęboki talerz, polać śmietaną i udekorować suszoną papryką. Smacznego!
Po więcej przepisów od Ewy Wachowicz zapraszamy na nasz serwis: sty.interia.pl