Dodaj do mielonych zamiast bułki tartej. Będą idealnie miękkie
Tradycyjny przepis na mielone zawiera mięso, żółtko jaja, bułkę tartą, cebulę, czosnek i przyprawy. A gdyby tak bułkę tartą zastąpić innym składnikiem? Poznajcie odświeżony przepis na kotlety mielone.
Spis treści:
Kotlety mielone - hit na polskich stołach
Mielone należą do najpopularniejszych dań obiadowych. Nic dziwnego - są niedrogie, proste i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo uniwersalne. Świetnie smakują zarówno z tłuczonymi ziemniakami, jak i z ryżem czy kaszą. Sprawdzają się również odgrzewane na drugi dzień po przygotowaniu i podawane z chlebem jako prosty obiad czy sycący lunch.
Kotlety mielone są też powszechnie lubiane - smakują tak dorosłym, jak i dzieciom. Pod jednym warunkiem - musza mieć odpowiednią konsystencję, miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. Jak osiągnąć ten efekt?
Zobacz również: Jak zrobić chrupiącą panierkę? Idealna do mięsa i ryby
Co zrobić, by kotlety mielone były miękkie?
Doświadczone gospodynie nie mają problemu z usmażeniem idealnych mielonych. Co jednak w przypadku, gdy kotlety nie chcą wyglądać i smakować tak, jak powinny?
W takim przypadku można zastosować eksperyment, zastępując bułkę tartą ugotowaną kaszą jaglaną (na 250 g wystarczą dwie łyżki). Na czym polega sekret? Bułka tarta pochłania z mięsa więcej wody niż kasza jaglana, kotlety z jej dodatkiem często wychodzą suche.
Poniżej podajemy przepis na kotlety z kaszą jaglaną i dodatkiem pasty sezamowej.
Zobacz również: Ewa Wachowicz poleca przepisy na dania z PRL
Kotlety mielone z kaszą jaglaną - przepis
- 250 g mięsa mielonego
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 - 3 łyżki pełnoziarnistej kaszki jaglanej
- nać pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- Kaszę jaglaną ugotuj, pozostaw do ostudzenia. Posiekaną pietruszkę wraz z mięsem włóż do miski.
- Dodaj trzy łyżki tahini, kaszę, przyprawy, całość dobrze wymieszaj.
- Mięsa uformuj placuszki.
- Na patelki rozgrzej tłuszcz.
- Każdy z placuszków smaż przez 10 minut.
Zobacz również: Pumpkin spice latte. Jak zrobić w domu jesienną kawę?