Dodaj do mielonych zamiast bułki tartej. Będą idealnie miękkie

Tradycyjny przepis na mielone zawiera mięso, żółtko jaja, bułkę tartą, cebulę, czosnek i przyprawy. A gdyby tak bułkę tartą zastąpić innym składnikiem? Poznajcie odświeżony przepis na kotlety mielone.

Trudno się dziwić, że mielone często trafiają na nasze stoły. Można przygotować je w kilka minut
Trudno się dziwić, że mielone często trafiają na nasze stoły. Można przygotować je w kilka minut123RF/PICSEL

Kotlety mielone - hit na polskich stołach

Mielone należą do najpopularniejszych dań obiadowych. Nic dziwnego - są niedrogie, proste i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo uniwersalne. Świetnie smakują zarówno z tłuczonymi ziemniakami, jak i z ryżem czy kaszą. Sprawdzają się również odgrzewane na drugi dzień po przygotowaniu i podawane z chlebem jako prosty obiad czy sycący lunch.

Kotlety mielone są też powszechnie lubiane - smakują tak dorosłym, jak i dzieciom. Pod jednym warunkiem - musza mieć odpowiednią konsystencję, miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. Jak osiągnąć ten efekt?

Najdziwniejsze owoce świataInteria.tv

Co zrobić, by kotlety mielone były miękkie?

Doświadczone gospodynie nie mają problemu z usmażeniem idealnych mielonych. Co jednak w przypadku, gdy kotlety nie chcą wyglądać i smakować tak, jak powinny?

W takim przypadku można zastosować eksperyment, zastępując bułkę tartą ugotowaną kaszą jaglaną (na 250 g wystarczą dwie łyżki). Na czym polega sekret? Bułka tarta pochłania z mięsa więcej wody niż kasza jaglana, kotlety z jej dodatkiem często wychodzą suche.

Poniżej podajemy przepis na kotlety z kaszą jaglaną i dodatkiem pasty sezamowej.

Kotlety mielone z kaszą jaglaną - przepis

  1. Kaszę jaglaną ugotuj, pozostaw do ostudzenia. Posiekaną pietruszkę wraz z mięsem włóż do miski.
  2. Dodaj trzy łyżki tahini, kaszę, przyprawy, całość dobrze wymieszaj.
  3. Mięsa uformuj placuszki.
  4. Na patelki rozgrzej tłuszcz.
  5. Każdy z placuszków smaż przez 10 minut.  
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas