Poza sezonem nie bój się mrożonek
Korzystanie z nich jest bardzo wygodne, a na pewno nie zaszkodzisz w ten sposób maluszkowi. Warzywa (a także owoce) tracą w procesie mrożenia minimalne ilości witamin oraz soli mineralnych, a przyrządzanie z nich obiadku jest bardzo szybkie i proste.
Wystarczy, że zamrożone warzywa ugotujesz na parze lub w małej ilości wody (wcześniej ich nie rozmrażając), a potem zmiksujesz je lub rozgnieciesz widelcem i dodasz mięsko.
Podpowiadamy:
● Staraj się wybierać jednoskładnikowe mrożonki, a nie mieszanki jarzyn. Jeśli malca coś uczuli, łatwiej się zorientujesz, które warzywo odstawić.
● W sklepie zawsze sprawdzaj, czy zamrożone produkty przesypują się w torebce. Jeśli są zbrylone, prawdopodobnie zostały przypadkowo rozmrożone i zamrożone ponownie.
● Po przyjściu ze sklepu od razu włóż mrożonki do zamrażalnika.
● Nie zamrażaj ponownie już raz rozmrożonych produktów.