Poza sezonem nie bój się mrożonek

Korzystanie z nich jest bardzo wygodne, a na pewno nie zaszkodzisz w ten sposób maluszkowi. Warzywa (a także owoce) tracą w procesie mrożenia minimalne ilości witamin oraz soli mineralnych, a przyrządzanie z nich obiadku jest bardzo szybkie i proste.

Staraj się wybierać jednoskładnikowe mrożonki, a nie mieszanki jarzyn
Staraj się wybierać jednoskładnikowe mrożonki, a nie mieszanki jarzyn123RF/PICSEL

Wystarczy, że zamrożone warzywa ugotujesz na parze lub w małej ilości wody (wcześniej ich nie rozmrażając), a potem zmiksujesz je lub rozgnieciesz widelcem i dodasz mięsko.

Podpowiadamy:

● Staraj się wybierać jednoskładnikowe mrożonki, a nie mieszanki jarzyn. Jeśli malca coś uczuli, łatwiej się zorientujesz, które warzywo odstawić.

● W sklepie zawsze sprawdzaj, czy zamrożone produkty przesypują się w torebce. Jeśli są zbrylone, prawdopodobnie zostały przypadkowo rozmrożone i zamrożone ponownie.

● Po przyjściu ze sklepu od razu włóż mrożonki do zamrażalnika.

● Nie zamrażaj ponownie już raz rozmrożonych produktów.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas