Pralinki
Domowe słodycze.
Składniki:
Kulki:
- 25 dag serka mascarpone
- 2 łyżki kakao
- 15 dag gorzkiej czekolady
- szklanka zmielonych migdałów
Polewa:
- 10 dag białej czekolady
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- perełki, gwiazdki i posypka czekoladowa
Przygotowanie:
1. Czekoladę rozpuść w garnku, odstaw do przestudzenia. Ser miksuj przez chwilę, aż będzie puszysty. Do czekolady i sera dodaj kakao, zmiksuj. Dodaj migdały, wymieszaj. Masę włóż do miski, wstaw do lodówki na 2 godziny.
2. Z zimnej masy uformuj kulki. Czekolady rozpuść w osobnych garnkach z dodatkiem oleju. Połowę kul zanurzaj w ciemnej czekoladzie, drugą połowę w białej. Układaj je na papierze, część posyp wiórkami, resztę perełkami i gwiazdkami. Wstaw do lodówki.