Prawdziwe pączki

Tradycyjny przepis.

Składniki:

40 dkg mąki pszennej sianej,

12 żółtek,

1/4 litra słodkiej śmietanki,

4 dkg drożdży,

1 kieliszek arraku,

5 łyżek (stołowych) sklarowanego masła,

6 łyżek (stołowych) cukru,

sól

Przygotowanie:

Śmietankę podgrzać, nie gotować, wbić żółtka, dodać cukier i masło i ubić doskonale na pianę. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i kiedy zaczną się ruszać dać do mąki i wlać ubitą pianę. Dodać

arrak i posolić (ćwierć łyżeczki do kawy), wyrabiać aż pokażą się pęcherze, odstawić do wyrośnięcia.

Przygotować: stolnicę, dwie szklanki o różnej średnicy, puchowe poduszki i nagrzać doskonale kuchnię. Do dużego płaskiego rondla włożyć 1.5 kilograma smalcu (nie oleju!) i powoli go rozpuszczać, nie wolno gwałtownie, bo się zacznie palić.

Kiedy ciasto wyrośnie, zaczną się na nim tworzyć minimalne pęknięcia, posypujemy stolnicę mąką, ręce smarujemy masłem, żeby nam się ciasto nie kleiło do rak i wyjmujemy z miski najwyżej 1/4

zawartości. Rozciągamy na stolnicy rękami (nie wałkiem) i wykrawamy większą szklanką parzystą ilość krążków. Na połowie układamy konfiturę z róży i przykrywamy drugim krążkiem, i wykrawamy całość mniejszą szklanką. Gotowe kładziemy na poduszkach do wyrośnięcia. Czynność powtarzamy do opróżnienia miski. To samo robimy później z pozostałym ciastem z wykrawania. Z porcji wychodzi koło 28-32 pączków, zależy jaką mamy szklankę.

Smażymy wrzucając stroną rosnącą do spodu i przykrywamy, kiedy wyrosną i zrumienią się od spodu, przewracamy widelcem i smażymy już bez przykrycia. Należy pamiętać, żeby dobrze dobrać

temp. smalcu. W tym celu należy zostawić okrawki, które będą miernikiem. Jeśli tłuszcz będzie za zimny, pączki nasiąkną tłuszczem, zbyt gorący - będą się palić pozostając w środku surowe.

Wyjmujemy na osobny talerz z serwetką papierową.

Smażymy po trzy lub cztery! Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Jeden pączek 600kalorii.

Kobieta INTERIA.PL on Facebook

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas