Precelkowe knedle serwetkowe z gulaszem piwnym
Pyszności z kuchni austriackiej.

Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego
- 300 g szalotek
- 1-2 ząbki czosnku
- 300 g marchewki
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki sklarowanego masła
- sól
- czarny pieprz
- 2 listki laurowe, 4-5 jagód jałowca
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1-2 łyżki mąki
- 0,5 l ciemnego piwa
- 800 ml bulionu
- 200 g czerstwych precli
- 5-6 łodyżek pietruszki
- łyżeczka masła
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- tarta gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę i obsmażać na sklarowanym maśle przez 10 minut, mieszając. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć. Na patelnię wrzucić poprzekrawane na pół szalotki (odłożyć 8) i pieczarki, pokrojone na plasterki marchewki i smażyć 6-8 minut. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, listek laurowy i jagody jałowca. Dodać przecier pomidorowy, oprószyć mąką i wymieszać. Wlać piwo i bulion. Gotować 1,5 godziny
Precle pokroić w kostkę. Pietruszkę drobno pokroić. 8 szalotek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle. Ciepłe mleko wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zalać precelki i odstawić na 10 minut. Dodać szalotki i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić. Z masy uformować wałeczek (7x13 cm) zawinąć najpierw w folię do żywności (odporną na temperaturę) a następnie w folię aluminiową, z obu końców dobrze zawinąć. Włożyć do wrzącej wody i gotować na małym ogniu pół godziny. Rozwinąć, pokroić w plastry. Podawać z gulaszem.
Uwaga: Knedle serwetkowe można też przygotować metodą tradycyjną - w serwetce - tak, jak to jest opisane w przepisie na Knedle serwetkowe z warzywami
Knedle serwetkowe krok po kroku
Przepis na knedle serwetkowe znajdziesz w dziale kuchnia.











Czas przygotowania: 135 minut
Jedna porcja zawiera: 2940 kJ/702 kcal