Precle (obwarzanki)
Pyszne domowe precelki z solą i ziarnami sezamu.
Przygotowanie:
1. Przesiać mąkę do miski i wymieszać z solą i kozieradką. Rozdrobnione drożdże wymieszać z cukrem i połową letniej wody. Odstawić rozczyn na 15 minut, a następnie wlać do mąki. Wlać resztę letniej wody, pozostawiając niewielką ilość na później. Wyrabiać wszystkie składniki przez 5 minut. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Ciasto oprószyć mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.
2. Natłuścić blachę masłem. Ciasto raz jeszcze wyrobić i uformować z niego 8 jednakowej grubości wałeczków długich na około 40 cm. Pozawijać w precle, przykryć i odczekać 30 minut, żeby wyrosły.
3. Zagotować w wysokim garnku dobry litr wody. Postawić obok kuchenki i wsypać sodę. Zanurzać po kolei precle w roztworze na 10 sekund, pomagając sobie łyżką do szumowania, i kłaść na blasze. Nacinać wzdłuż w miejscu, gdzie ciasto jest najgrubsze. Połowę precli posypać od razu solą, a drugą ziarnami sezamu.
4. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 st. C (termoobieg 180st. C, pokrętło gazu 3). Piec około 25 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 st. C, aż będą chrupiące.
Przygotowanie: 35 minut
Czas rośnięcia: 90 minut
Pieczenie: 25 minut
Fragmenty oraz przepisy pochodzą z książki "Pieczenie chleba w domu"