Probiotyk, który zapewnia zdrowie i długowieczność

Kefir to mleczny probiotyk, który znany był już mieszkańcom starożytnego Kaukazu. Kefir jest bogatym źródłem składników odżywczych korzystnych dla zdrowia jelit i lepszego trawienia. Uważa się, że kefir jest eliksirem młodości, życia i długowieczności.

kefir
kefir© Photogenica

Zdrowotne właściwości kefiru

pyszny kefir
© Photogenica

Z kefirem nie przytyjesz. W jego 100 g znajdują się 64 kalorie oraz 3.4 g tłuszczu (takiego samego jak w jogurcie),

Istnieje jeszcze kefir wodny, który inaczej zwany jest japońskim kryształem. Ma on podobne właściwości co kombucza (kombucha), jednak jest łatwiejszy w przechowywaniu (podobnie jak kefir mleczny). Pomaga on w normalizacji ciśnienia krwi, cholesterolu, poziomu cukru. Zwiększa on także odporność i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Regularne spożywanie kefiru:

probiotyk
© Photogenica

Wzmacnia odporność

Oczyszcza organizm z toksyn

Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie

Zmniejsza cholesterol

Pomaga w chorobach żołądka

Przywraca florę bakteryjną i pomaga w chorobach jelit

Pomaga w chorobach wątroby, nerek i woreczka żółciowego

Leczy stany zapalne (naturalny antybiotyk)

Pomaga w anemii i problemach z krążeniem

Leczy choroby układu oddechowego

Pomaga zwalczać stres, bezsenność oraz zaburzenia układu nerwowego

Zwalcza grzyby i bakterie

Spowalnia rozwój komórek nowotworowych

Pomaga w astmie i alergiach

Jak przygotować kefir?

jak zrobic kefir
© Photogenica

Metoda przygotowania jest bardzo prosta. Potrzebujesz mleka i grzybków kefirowych. Nie powinno się używać metalowych misek i łyżek, ponieważ może on stracić swoje medyczne właściwości.

Do przygotowania pół litra kefiru potrzeba 2 łyżek grzybków kefirowych i mleko (krowie, owcze lub kozie). Mleko można zagotować. Zaleca się, aby miało ono nie mniej niż 2.8% tłuszczu – im więcej tłuszczu w mleku, tym lepszy kefir.

Mleko powinno się umieścić w szklance lub plastikowym pojemniku razem z ziarnami kefirowymi pod przykryciem i pozostawić na 24 godziny w pokojowej temperaturze (nie powinna ona przekraczać 30 stopni). Przez ten czas płyn zgęstnieje. Od czasu do czasu trzeba go przemieszać, aby sprawdzić jego gęstość. Po tym czasie płyn powinien zostać odcedzony (najlepiej przez plastikowe sitko), przelany do butelki i przechowywany w lodówce.

Grzybki kefirowe powinny zostać umyte w zimnej bądź letniej wodzie i przechowywane w lodówce w zimnej wodzie lub mleku przez dzień bądź dwa. Ziarna bardzo szybko się rozmnożą, co pozwoli na osiągnięcie dużych ilości napoju. Ilość mleka potrzebnego do przygotowania kefiru wzrasta proporcjonalnie do ilości ziaren.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas