Propozycje na noworoczny obiad. Klasyczne dania w oryginalnej formie

Ewa Wachowicz. Kraków
Ewa Wachowicz. KrakówMietek Małek One Step Studiomateriały prasowe

Ewy Wachowicz przepis na zalewajkę

Zalewajka Ewy Wachowicz
Zalewajka Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki

  • 1 kg surowego boczku wędzonego
  • 4 szt. kiełbasy białej
  • 100 g kurek mrożonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 szklanka zakwasu na żur
  • sól
  • pieprz
  • gęsta śmietana
  • chrzan
  • jajka przepiórcze
  1. Boczek włożyć do garnka, zalać zimną wodą i posolić. Gotować aż boczek będzie miękki.
  2. Boczek wyciągnąć, a płyn po ugotowaniu zostawić. 
  3. Kiełbasę pokroić w plasterki. 
  4. Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. 
  5. Dorzucić posiekaną cebulę. 
  6. Gdy się zezłoci, dodać rozmrożone grzyby. 
  7. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. 
  8. Przełożyć do garnka z wywarem z wędzonki, przyprawić majerankiem. 
  9. Dodać zakwas - tylko klarowny płyn, bez osadu.
  10. Zagotować. 
  11. Można przyprawić do smaku solą i pieprzem. 
  12. Podawać z jajkami przepiórczymi, chrzanem i kwaśną śmietaną.

Przepis na żurek Ewy Wachowicz

Żurek Ewy Wachowicz
Żurek Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki

  • ½ l zakwasu na żurek
  • ½ kg wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 g suszonych prawdziwków
  • 1½ l wody
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  1. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej przez całą noc). Wyłowić, odcisnąć i posiekać.
  2. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Podsmażyć. 
  3. Dorzucić posiekaną w piórka cebulę. 
  4. Po chwili dodać pokrojony czosnek. 
  5. Zalać wodą, wlać wodę, w której moczyły się grzyby. 
  6. Dorzucić posiekane prawdziwki. 
  7. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i roztartym w dłoniach majerankiem. 
  8. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. ½godziny. 
  9. Zakwas delikatnie wymieszać, wlać do zupy. 
  10. Śmietanę połączyć z chrzanem, zahartować gorącym żurkiem, wlać do garnka. 
  11. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  12. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo. 
  13. Udekorować natką pietruszki.

Schab w towarzystwie placków z kalafiora

Schab w towarzystwie placuszków kalafiorowych
Schab w towarzystwie placuszków kalafiorowychmateriał partnera

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 kieliszek białego wina

Marynata

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka domowej mieszanki przypraw
  • 6 łyżek oleju rzepakowego

Placuszki

  • ½ kalafiora
  • ½ łyżeczki cukru do gotowania
  • 1 łyżeczka soli do gotowania
  • 1 papryczka chili
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • masło klarowane do smażenia

Sos

  • 4 filety anchois
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu z czerwonego
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka kaparów
  • natka pietruszki
  • kilka listków świeżej bazylii
  1. Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. 
  2. W środek wbić długi nóż, zrobić kieszonkę, wcisnąć żurawinę. 
  3. Wierzch mięsa lekko naciąć nożem - w kilku miejscach.
  4. Do miseczki przecisnąć czosnek, dodać rozmaryn, sól i pieprz, domową mieszankę przypraw (suszone zioła oraz warzywa), zalać olejem i dokładnie wymieszać. 
  5. Marynatą natrzeć schab.
  6. Mięso przełożyć do zamykanego naczynia i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (a jeszcze lepiej na całą noc). 
  7. Zamarynowany schab obsmażyć ze wszystkich stron na suchej patelni. 
  8. Podlać winem, przykryć i wstawić na godzinę do piekarnika, nagrzanego do 180 st.C. 
  9. Anchois posiekać bardzo drobno. Przełożyć do moździerza. Przecisnąć czosnek, dodać sól, musztardę, sok z cytryny i ocet winny. 
  10. Wlać oliwę, dorzucić kapary oraz posiekaną pietruszkę i bazylię. 
  11. Wymieszać.
  12. Różyczki kalafiora wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sól i cukier, gotować przez 8-10minut. 
  13. Odcedzić, wystudzić, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
  14. Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek), przyprawić kurkumą i solą. 
  15. Wybić jajko, roztrzepać i wlać do masy. 
  16. Dodać mąkę. Wymieszać. 
  17. Na samym końcu dorzucić posiekany szczypiorek, jeszcze raz dokładnie wymieszać i ulepić zgrabne placuszki (dłonie warto zwilżyć wodą). 
  18. Usmażyć na rozgrzanym maśle. 
  19. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
  20. Upieczony schab przełożyć na półmisek. Dookoła ułożyć placuszki z kalafiora.
  21. Sos podawać w oddzielnym naczyniu.

Schab nadziewany śliwkami z ziemniakami "księżnej"

Schab z ziemniakami księżnej
Schab z ziemniakami księżnejmateriał partnera

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • sok z cytryny
  • 15 dag śliwek suszonych
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 żółtko
  • olej do obsmażenia

Puree

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • śmietanki 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 żółtka
  1. Umyty i osuszony schab oprószyć solą i pieprzem, natrzeć majerankiem i skropić sokiem z cytryny. 
  2. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
  3. Suszone, wędzone w dymie śliwki zalać wodą i odstawić do namoczenia na całą noc. 
  4. Następnego dnia podgotować śliwki w tej samej wodzie, w której się moczyły. 
  5. Osączyć i wystudzić. 
  6. Wywaru nie wylewać. 
  7. Śliwki pokroić w cienkie paseczki. 
  8. Przełożyć do miski.
  9. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Gdy wystygną, posiekać i połączyć ze śliwkami. 
  10. Dodać żółtko. 
  11. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  12. Schab naciąć wzdłuż mniej więcej do połowy głębokości. 
  13. Nie docinać do końca - tak, by powstało coś w rodzaju kieszonki 
  14. W nacięcie włożyć farsz. 
  15. Aby wszystko pozostało na swoim miejscu, obwiązać dratwą. 
  16. Tak przygotowane mięso obsmażyć na patelni, na mocno rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową.
  17. Polać odłożonym wywarem śliwkowym i szczelnie zawinąć. 
  18. Naczynie ze schabem wstawić na 1godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
  19. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. 
  20. Dodać 2 łyżki masła, śmietankę i świeżo startą gałkę muszkatołową. Ubić.
  21. Gdy kartofle przestygną, wybić żółtka i dokładnie wymieszać. 
  22. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia.
  23. Posmarować roztopionym masłem (wystarczy 1 łyżka) i zapiec w temp. 180 st. C.
  24. Schab wyjąć z pieca mniej więcej po godzinie pieczenia. 
  25. Odwinąć folię i z powrotem włożyć do piekarnika, by wierzch ładnie się zarumienił. 
  26. Po 20 minutach mięso wyjąć, pozbyć się dratwy i pokroić w dość grube plastry. 
  27. Podawać z zapieczonymi ziemniakami oraz sosem, który powstał podczas pieczenia.
'Zbliżenia". Tomasz Jacyków. Czy ma syna? O swoich początkach, idolach i orientacjiINTERIA.PL