Propozycje na noworoczny obiad. Klasyczne dania w oryginalnej formie
Jak podają statystyki, na balach sylwestrowych bawi się tylko niewielki procent naszych obywateli. Istnieją jednak różne sposoby, by świętować sylwestra, jak i Nowy Rok. Można na przykład przygotować coś smacznego i zjeść w miłym towarzystwie. Poniżej podzielę się z wami propozycjami na obiad noworoczny.
Uważam, że najlepszymi zupami, jakie można zaserwować w tym czasie, są zalewajka albo żurek z jajkiem. Obie są do siebie podobne, ale nie do końca.
Ewy Wachowicz przepis na zalewajkę
Opis przygotowania:
- Boczek włożyć do garnka, zalać zimną wodą i posolić. Gotować aż boczek będzie miękki.
- Boczek wyciągnąć, a płyn po ugotowaniu zostawić.
- Kiełbasę pokroić w plasterki.
- Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle.
- Dorzucić posiekaną cebulę.
- Gdy się zezłoci, dodać rozmrożone grzyby.
- Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.
- Przełożyć do garnka z wywarem z wędzonki, przyprawić majerankiem.
- Dodać zakwas - tylko klarowny płyn, bez osadu.
- Zagotować.
- Można przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z jajkami przepiórczymi, chrzanem i kwaśną śmietaną.
Przepis na żurek Ewy Wachowicz
Opis przygotowania:
- Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej przez całą noc). Wyłowić, odcisnąć i posiekać.
- Boczek pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Podsmażyć.
- Dorzucić posiekaną w piórka cebulę.
- Po chwili dodać pokrojony czosnek.
- Zalać wodą, wlać wodę, w której moczyły się grzyby.
- Dorzucić posiekane prawdziwki.
- Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i roztartym w dłoniach majerankiem.
- Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. ½godziny.
- Zakwas delikatnie wymieszać, wlać do zupy.
- Śmietanę połączyć z chrzanem, zahartować gorącym żurkiem, wlać do garnka.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
- Udekorować natką pietruszki.
Schab w towarzystwie placków z kalafiora
Bardzo często w polskich domach, podczas wszelkiego rodzaju uroczystości, pojawia się kotlet schabowy. Proponuję jednak podanie schabu w znacznie innej formie, niż ta, do której jesteśmy przyzwyczajeni - w “towarzystwie" placków z kalafiora.
Opis przygotowania:
- Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- W środek wbić długi nóż, zrobić kieszonkę, wcisnąć żurawinę.
- Wierzch mięsa lekko naciąć nożem - w kilku miejscach.
- Do miseczki przecisnąć czosnek, dodać rozmaryn, sól i pieprz, domową mieszankę przypraw (suszone zioła oraz warzywa), zalać olejem i dokładnie wymieszać.
- Marynatą natrzeć schab.
- Mięso przełożyć do zamykanego naczynia i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (a jeszcze lepiej na całą noc).
- Zamarynowany schab obsmażyć ze wszystkich stron na suchej patelni.
- Podlać winem, przykryć i wstawić na godzinę do piekarnika, nagrzanego do 180 st.C.
- Anchois posiekać bardzo drobno. Przełożyć do moździerza. Przecisnąć czosnek, dodać sól, musztardę, sok z cytryny i ocet winny.
- Wlać oliwę, dorzucić kapary oraz posiekaną pietruszkę i bazylię.
- Wymieszać.
- Różyczki kalafiora wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sól i cukier, gotować przez 8-10minut.
- Odcedzić, wystudzić, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
- Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek), przyprawić kurkumą i solą.
- Wybić jajko, roztrzepać i wlać do masy.
- Dodać mąkę. Wymieszać.
- Na samym końcu dorzucić posiekany szczypiorek, jeszcze raz dokładnie wymieszać i ulepić zgrabne placuszki (dłonie warto zwilżyć wodą).
- Usmażyć na rozgrzanym maśle.
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Upieczony schab przełożyć na półmisek. Dookoła ułożyć placuszki z kalafiora.
- Sos podawać w oddzielnym naczyniu.
Schab nadziewany śliwkami z ziemniakami "księżnej"
Kolejna propozycja na schab, to nadzianie go suszonymi śliwkami i serwowanie z zapieczonym ziemniaczanym puree zwanym “ziemniakami księżnej".
Opis przygotowania:
- Umyty i osuszony schab oprószyć solą i pieprzem, natrzeć majerankiem i skropić sokiem z cytryny.
- Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
- Suszone, wędzone w dymie śliwki zalać wodą i odstawić do namoczenia na całą noc.
- Następnego dnia podgotować śliwki w tej samej wodzie, w której się moczyły.
- Osączyć i wystudzić.
- Wywaru nie wylewać.
- Śliwki pokroić w cienkie paseczki.
- Przełożyć do miski.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni. Gdy wystygną, posiekać i połączyć ze śliwkami.
- Dodać żółtko.
- Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Schab naciąć wzdłuż mniej więcej do połowy głębokości.
- Nie docinać do końca - tak, by powstało coś w rodzaju kieszonki
- W nacięcie włożyć farsz.
- Aby wszystko pozostało na swoim miejscu, obwiązać dratwą.
- Tak przygotowane mięso obsmażyć na patelni, na mocno rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową.
- Polać odłożonym wywarem śliwkowym i szczelnie zawinąć.
- Naczynie ze schabem wstawić na 1godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.
- Dodać 2 łyżki masła, śmietankę i świeżo startą gałkę muszkatołową. Ubić.
- Gdy kartofle przestygną, wybić żółtka i dokładnie wymieszać.
- Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posmarować roztopionym masłem (wystarczy 1 łyżka) i zapiec w temp. 180 st. C.
- Schab wyjąć z pieca mniej więcej po godzinie pieczenia.
- Odwinąć folię i z powrotem włożyć do piekarnika, by wierzch ładnie się zarumienił.
- Po 20 minutach mięso wyjąć, pozbyć się dratwy i pokroić w dość grube plastry.
- Podawać z zapieczonymi ziemniakami oraz sosem, który powstał podczas pieczenia.
Wierzę, że powyższe propozycje usatysfakcjonują każdego, ponieważ są klasyczne ale z oryginalnym “twistem". Jeśli lubicie klasycznego schabowego, to z całą pewnością wymienione przepisy wam posmakują.