Prosta tarta
Wspaniała do kawy.
Składniki na 8 porcji:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 80 g mąki kukurydzianej
- 100 g zimnego masła, pokrojonego
- żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- łyżka cukru
Farsz:
- 400 g rabarbaru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki dżemu z rabarbaru (ew. z truskawek)
- białko do posmarowania
Sposób przygotowania:
Rabarbar obierz, pokrój na kawałki (2 cm). Dodaj 2 łyżki mąki kukurydzianej, sok z cytryny, oba cukry i wymieszaj. Składniki na ciasto szybko zagnieć i rozwałkuj na koło o śr. ok. 35 cm. Na środku posmaruj je dżemem, zostawiając 2-3 cm wolnych brzegów. Nałóż rabarbar. Zawiń brzegi ciasta, posmaruj białkiem. Piecz w 185°C ok. 35 min.