Proste dania dla zabieganych
Przygotujesz je w mig!
Pasta z tuńczykiem i kukurydzą
Sposób przygotowania
1. Tuńczyka osącz z zalewy na sicie. Zmiksuj w blenderze lub rozdrobnij widelcem. Dodaj anchois, majonez lub serek, kukurydzę i masło. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość zmiel na gładką pastę. Wstaw do lodówki na godzinę.
2. Bułkę pokrój na cienkie kromki i podgrzej na suchej patelni lub w opiekaczu. Posmaruj przekrojonym ząbkiem czosnku, masłem. Nałóż pastę z tuńczyka. Kanapki podawaj z posiekanym drobno szczypiorkiem i kukurydzą.
Naleśniki z żurawiną i serem
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszaj z przyprawami, dodaj jajka, wodę i mleko. Zmiksuj na gładkie ciasto.
2. Usmaż naleśniki. Nałóż plastry sera, podsmaż. Podawaj z żurawiną, serem i kukurydzą.
Quiche z brukselką
1. Mąkę posiekaj z masłem i solą, dodaj jajko, wodę, zagnieć. Schłodź. Wyłóż formę ciastem. Brukselkę oczyść ze zwiędłych liści. Włóż do osolonego wrzątku i gotuj 5 minut. Schłodź pod zimną wodą.
2. Kiełbaski zrumień na rozgrzanym oleju. Ubij białka, dodaj żółtka, śmietanę, ser, sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową. Na cieście ułóż brukselki i kiełbaski, zalej masą jajeczną. Piecz 35 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem polej quiche rozpuszczonym masłem z bułką tartą.
Makaron z kurczakiem
Sposób przygotowania
1. Pierś kurczaka umyj, oczyść. Pokrój w kostkę. Do miseczki wlej oliwę, wymieszaj z solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, prażoną cebulą i czosnkiem granulowanym. Kurczaka nasmaruj marynatą, obłóż plastrami czosnku, schłodź.
2. Brokuł i kalafior ugotuj na parze lub w osolonym wrzątku. Makaron ugotuj al dente. Usmaż kurczaka, dodaj do niego brokuł i kalafior. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem i listkami bazylii. Posyp startym na tarce parmezanem.