Reklama

Reklama

Proste dania dla zabieganych

Przygotujesz je w mig!

Pasta z tuńczykiem i kukurydzą

Składniki

  • 20 dag tuńczyka z puszki
  • kilka filetów anchois
  • 3 łyżki majonezu lub białego serka
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 ząbka czosnku

Składniki - kanapki

  • 4 bułki kajzerki
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 3 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Tuńczyka osącz z zalewy na sicie. Zmiksuj w blenderze lub rozdrobnij widelcem. Dodaj anchois, majonez lub serek, kukurydzę i masło. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość zmiel na gładką pastę. Wstaw do lodówki na godzinę. 

2. Bułkę pokrój na cienkie kromki i podgrzej na suchej patelni lub w opiekaczu. Posmaruj przekrojonym ząbkiem czosnku, masłem. Nałóż pastę z tuńczyka. Kanapki podawaj z posiekanym drobno szczypiorkiem i kukurydzą.

Naleśniki z żurawiną i serem

Składniki

  • szklanka mąki
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • 2 jajka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • pół szklanki mleka
  • papryczka chilli

Składniki - farsz

  • opakowanie sera camembert
  • ser kozi
  • 2 łyżki żurawiny kandyzowanej
  • 2 łyżki kukurydzy

Sposób przygotowania

1. Mąkę wymieszaj z przyprawami, dodaj jajka, wodę i mleko. Zmiksuj na gładkie ciasto. 

2. Usmaż naleśniki. Nałóż plastry sera, podsmaż. Podawaj z żurawiną, serem i kukurydzą.  

Reklama

Quiche z brukselką

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej lub orkiszowej
  • 8 dag masła
  • jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki - dodatkowo

  • 15 dag brukselki
  • 20 dag białych kiełbasek
  • olej
  • 3 jajka
  • 20 dag śmietany 18 proc.
  • 4 łyżki startego na tarce sera żółtego
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

1. Mąkę posiekaj z masłem i solą, dodaj jajko, wodę, zagnieć. Schłodź. Wyłóż formę ciastem. Brukselkę oczyść ze zwiędłych liści. Włóż do osolonego wrzątku i gotuj 5 minut. Schłodź pod zimną wodą. 

2. Kiełbaski zrumień na rozgrzanym oleju. Ubij białka, dodaj żółtka, śmietanę, ser, sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową. Na cieście ułóż brukselki i kiełbaski, zalej masą jajeczną. Piecz 35 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem polej quiche rozpuszczonym masłem z bułką tartą. 


Makaron z kurczakiem

Składniki

  • duża pierś kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • łyżka prażonej cebuli
  • czosnek granulowany
  • 2 ząbki czosnku
  • brokuł
  • kalafior
  • paczka makaronu penne
  • olej do smażenia
  • świeżo zmielony pieprz
  • garść liści bazylii
  • łyżka startego parmezanu

Sposób przygotowania

1. Pierś kurczaka umyj, oczyść. Pokrój w kostkę. Do miseczki wlej oliwę, wymieszaj z solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, prażoną cebulą i czosnkiem granulowanym. Kurczaka nasmaruj marynatą, obłóż plastrami czosnku, schłodź. 

2. Brokuł i kalafior ugotuj na parze lub w osolonym wrzątku. Makaron ugotuj al dente. Usmaż kurczaka, dodaj do niego brokuł i kalafior. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem i listkami bazylii. Posyp startym na tarce parmezanem. 

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje