Proste dania dla zabieganych
Przygotujesz je w mig!

Pasta z tuńczykiem i kukurydzą
Składniki
- 20 dag tuńczyka z puszki
- kilka filetów anchois
- 3 łyżki majonezu lub białego serka
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- łyżeczka masła
- sól
- pieprz
- 1/3 ząbka czosnku
- kanapki
- 4 bułki kajzerki
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- 3 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
- 2 łyżki kukurydzy z puszki do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Tuńczyka osącz z zalewy na sicie. Zmiksuj w blenderze lub rozdrobnij widelcem. Dodaj anchois, majonez lub serek, kukurydzę i masło. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość zmiel na gładką pastę. Wstaw do lodówki na godzinę. 2. Bułkę pokrój na cienkie kromki i podgrzej na suchej patelni lub w opiekaczu. Posmaruj przekrojonym ząbkiem czosnku, masłem. Nałóż pastę z tuńczyka. Kanapki podawaj z posiekanym drobno szczypiorkiem i kukurydzą.

Naleśniki z żurawiną i serem
Składniki
- szklanka mąki
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- 2 jajka
- pół szklanki wody gazowanej
- pół szklanki mleka
- papryczka chilli
- farsz
- opakowanie sera camembert
- ser kozi
- 2 łyżki żurawiny kandyzowanej
- 2 łyżki kukurydzy
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszaj z przyprawami, dodaj jajka, wodę i mleko. Zmiksuj na gładkie ciasto. 2. Usmaż naleśniki. Nałóż plastry sera, podsmaż. Podawaj z żurawiną, serem i kukurydzą.

Quiche z brukselką
Składniki
- 20 dag mąki pszennej lub orkiszowej
- 8 dag masła
- jajko
- 3 łyżki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- dodatkowo
- 15 dag brukselki
- 20 dag białych kiełbasek
- olej
- 3 jajka
- 20 dag śmietany 18 proc.
- 4 łyżki startego na tarce sera żółtego
- gałka muszkatołowa
- łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
1. Mąkę posiekaj z masłem i solą, dodaj jajko, wodę, zagnieć. Schłodź. Wyłóż formę ciastem. Brukselkę oczyść ze zwiędłych liści. Włóż do osolonego wrzątku i gotuj 5 minut. Schłodź pod zimną wodą. 2. Kiełbaski zrumień na rozgrzanym oleju. Ubij białka, dodaj żółtka, śmietanę, ser, sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową. Na cieście ułóż brukselki i kiełbaski, zalej masą jajeczną. Piecz 35 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem polej quiche rozpuszczonym masłem z bułką tartą.

Makaron z kurczakiem
Składniki
- duża pierś kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- sól
- słodka i ostra papryka w proszku
- łyżka prażonej cebuli
- czosnek granulowany
- 2 ząbki czosnku
- brokuł
- kalafior
- paczka makaronu penne
- olej do smażenia
- świeżo zmielony pieprz
- garść liści bazylii
- łyżka startego parmezanu
Sposób przygotowania
1. Pierś kurczaka umyj, oczyść. Pokrój w kostkę. Do miseczki wlej oliwę, wymieszaj z solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, prażoną cebulą i czosnkiem granulowanym. Kurczaka nasmaruj marynatą, obłóż plastrami czosnku, schłodź. 2. Brokuł i kalafior ugotuj na parze lub w osolonym wrzątku. Makaron ugotuj al dente. Usmaż kurczaka, dodaj do niego brokuł i kalafior. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem i listkami bazylii. Posyp startym na tarce parmezanem.