Proste dania na cały tydzień

Smaczne i sycące!

Przekładaniec z bakłażanem
Przekładaniec z bakłażanem123RF/PICSEL

Przekładaniec z bakłażanem

Sposób przygotowania

1. Bakłażany, papryki i cukinie umyj, pokrój w plastry. Posyp ziołami, polej olejem sezamowym, odstaw na kwadrans. 

2. Rozgrzej olej, smaż na nim z obu stron plastry warzyw. Odkładaj je na ręcznik papierowy, by je osączyć. Układaj warzywa naprzemiennie, jedne plastry na drugich. Udekoruj bazylią. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do drugiego dania

Wegańskie curry z bakłażanem - jak je zrobić?Interia Kulinaria

Kotleciki z bobu i warzyw

Kotlety z warzyw
Kotlety z warzyw123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Bób ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, schłodź, zmiksuj w blenderze na gładką masę. Jeśli chcesz, ale nie jest to konieczne, możesz zdjąć z ziaren grubą skórkę. 

2. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem, schłodź. Do zmiksowanego bobu dodaj zeszkloną cebulę, tartą bułkę, 2 jajka, przyprawy. Wyrób ręką masę na kotlety. Smaż je z obu stron na rozgrzanym oleju. 

3. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój. Ogórki i rzodkiewki posiekaj w plastry. Warzywa wymieszaj, dopraw. Podawaj z kotletami

Zmysłowe smaki: Bób smażony z chorizo Interia.tv

Bakłażany faszerowane

Nadziewane bakłażany
Nadziewane bakłażany123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Bakłażany przekrój, wydrąż środek, posól i odstaw. Pokrojonego w kostkę ogórka wymieszaj z natką pietruszki, szczypiorem i oliwą, dopraw solą i pieprzem. Kuskus zalej 2 szklanki wody z dodatkiem soli i masła. Odstaw. Pierś kurczaka, paprykę, marchewkę i miąższ bakłażana pokrój w kostkę, usmaż. 

2. Wydrążone bakłażany wypełnij farszem. Do środka włóż kaszę, kurczaka, warzywa. Piecz 40 minut w temp. 180 st. C. Z pomidorów zdejmij skórkę, duś z pokrojoną w kostkę cebulą i migdałami. Sosem polej zapiekankę. 

Faszerowany bakłażanInteria Kulinaria

Naleśniki z selerem naciowym

Naleśniki z selerem
Naleśniki z selerem123RF/PICSEL

1. Mąkę przesiej, wsyp do garnuszka. Dodaj jajka, sól, cukier i szklankę wody, zmiksuj. Wlej resztę wody, mieszaj, aż ciasto będzie miało lejącą konsystencję. Dodaj łyżkę oleju, dobrze wymieszaj. Odstaw ciasto na pół godziny. 

2. Seler umyj, pokrój w cienkie plasterki, podsmaż na oleju. Schłodź. Ser rozdrobnij widelcem. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Do miski wsyp ser, dodaj cebulę i seler, przypraw, wymieszaj. 

3. Ciasto wylewaj na posmarowaną olejem patelnię, smaż naleśniki. Nakładaj farsz, zawijaj w prostokąciki. Podawaj z surówkami. Naleśniki możesz zrobić dzień wcześniej. 

Zmysłowe smaki: Jak zrobić naleśniki? Interia.tv

Kurczak z ogórkami

Pieczony kurczak z sałatką
Pieczony kurczak z sałatką123RF/PICSEL

1. Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj posiekanym drobno czosnkiem i pieprzem, obsmaż ze wszystkich stron. Przygotuj marynatę: wymieszaj łyżkę oleju z miodem, papryką słodką i ostrą. Usmażonego kurczaka posmaruj marynatą i przełóż do brytfanki. Ułóż kawałki cytryny, które nadadzą potrawie aromat.

2. Piecz kurczaka 45 minut w temp. 180 st. C. Ogórki obierz, pokrój w plasterki, posól, odstaw. Po 15 minutach odlej wodę, skrop octem winnym, posyp cukrem, solą i pieprzem. Wymieszaj. Kurczaka układaj na sałatce z ogórków, podawaj z pieczywem.

Panierowane kęski z kurczaka z piekarnika - jak je zrobić?Interia Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas