Proste dania na cały tydzień
Smaczne i sycące!
Przekładaniec z bakłażanem
Sposób przygotowania
1. Bakłażany, papryki i cukinie umyj, pokrój w plastry. Posyp ziołami, polej olejem sezamowym, odstaw na kwadrans.
2. Rozgrzej olej, smaż na nim z obu stron plastry warzyw. Odkładaj je na ręcznik papierowy, by je osączyć. Układaj warzywa naprzemiennie, jedne plastry na drugich. Udekoruj bazylią. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do drugiego dania
Kotleciki z bobu i warzyw
Sposób przygotowania
1. Bób ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, schłodź, zmiksuj w blenderze na gładką masę. Jeśli chcesz, ale nie jest to konieczne, możesz zdjąć z ziaren grubą skórkę.
2. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem, schłodź. Do zmiksowanego bobu dodaj zeszkloną cebulę, tartą bułkę, 2 jajka, przyprawy. Wyrób ręką masę na kotlety. Smaż je z obu stron na rozgrzanym oleju.
3. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój. Ogórki i rzodkiewki posiekaj w plastry. Warzywa wymieszaj, dopraw. Podawaj z kotletami
Bakłażany faszerowane
Sposób przygotowania
1. Bakłażany przekrój, wydrąż środek, posól i odstaw. Pokrojonego w kostkę ogórka wymieszaj z natką pietruszki, szczypiorem i oliwą, dopraw solą i pieprzem. Kuskus zalej 2 szklanki wody z dodatkiem soli i masła. Odstaw. Pierś kurczaka, paprykę, marchewkę i miąższ bakłażana pokrój w kostkę, usmaż.
2. Wydrążone bakłażany wypełnij farszem. Do środka włóż kaszę, kurczaka, warzywa. Piecz 40 minut w temp. 180 st. C. Z pomidorów zdejmij skórkę, duś z pokrojoną w kostkę cebulą i migdałami. Sosem polej zapiekankę.
Naleśniki z selerem naciowym
1. Mąkę przesiej, wsyp do garnuszka. Dodaj jajka, sól, cukier i szklankę wody, zmiksuj. Wlej resztę wody, mieszaj, aż ciasto będzie miało lejącą konsystencję. Dodaj łyżkę oleju, dobrze wymieszaj. Odstaw ciasto na pół godziny.
2. Seler umyj, pokrój w cienkie plasterki, podsmaż na oleju. Schłodź. Ser rozdrobnij widelcem. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Do miski wsyp ser, dodaj cebulę i seler, przypraw, wymieszaj.
3. Ciasto wylewaj na posmarowaną olejem patelnię, smaż naleśniki. Nakładaj farsz, zawijaj w prostokąciki. Podawaj z surówkami. Naleśniki możesz zrobić dzień wcześniej.
Kurczak z ogórkami
1. Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj posiekanym drobno czosnkiem i pieprzem, obsmaż ze wszystkich stron. Przygotuj marynatę: wymieszaj łyżkę oleju z miodem, papryką słodką i ostrą. Usmażonego kurczaka posmaruj marynatą i przełóż do brytfanki. Ułóż kawałki cytryny, które nadadzą potrawie aromat.
2. Piecz kurczaka 45 minut w temp. 180 st. C. Ogórki obierz, pokrój w plasterki, posól, odstaw. Po 15 minutach odlej wodę, skrop octem winnym, posyp cukrem, solą i pieprzem. Wymieszaj. Kurczaka układaj na sałatce z ogórków, podawaj z pieczywem.