Reklama

Reklama

Proste dania na cały tydzień

Smaczne i sycące!

Przekładaniec z bakłażanem

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cukinie
  • łyżka oleju sezamowego
  • olej do smażenia
  • pieprz ziołowy
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Bakłażany, papryki i cukinie umyj, pokrój w plastry. Posyp ziołami, polej olejem sezamowym, odstaw na kwadrans. 

2. Rozgrzej olej, smaż na nim z obu stron plastry warzyw. Odkładaj je na ręcznik papierowy, by je osączyć. Układaj warzywa naprzemiennie, jedne plastry na drugich. Udekoruj bazylią. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do drugiego dania


Kotleciki z bobu i warzyw

Składniki - kotlety

  • 50 dag świeżego bobu
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • cebula
  • czosnek
  • majeranek
  • tymianek
  • pieprz
  • sól

Składniki - sałatka

  • pomidor
  • ogórek
  • rzodkiewka
  • oliwa
  • łyżeczka soku z cytryny
  • kiełki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Bób ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, schłodź, zmiksuj w blenderze na gładką masę. Jeśli chcesz, ale nie jest to konieczne, możesz zdjąć z ziaren grubą skórkę. 

2. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem, schłodź. Do zmiksowanego bobu dodaj zeszkloną cebulę, tartą bułkę, 2 jajka, przyprawy. Wyrób ręką masę na kotlety. Smaż je z obu stron na rozgrzanym oleju. 

3. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój. Ogórki i rzodkiewki posiekaj w plastry. Warzywa wymieszaj, dopraw. Podawaj z kotletami

Reklama

Bakłażany faszerowane

Składniki

  • 2 bakłażany
  • ogórek
  • posiekana natka pietruszki
  • posiekany szczypior
  • oliwa
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • pierś kurczaka
  • papryka
  • marchewka
  • 2 szklanki kaszy kuskus

Składniki - sos

  • kilka pomidorów
  • cebula
  • bazylia
  • migdały posiekane w słupki
  • oliwa

Sposób przygotowania

1. Bakłażany przekrój, wydrąż środek, posól i odstaw. Pokrojonego w kostkę ogórka wymieszaj z natką pietruszki, szczypiorem i oliwą, dopraw solą i pieprzem. Kuskus zalej 2 szklanki wody z dodatkiem soli i masła. Odstaw. Pierś kurczaka, paprykę, marchewkę i miąższ bakłażana pokrój w kostkę, usmaż. 

2. Wydrążone bakłażany wypełnij farszem. Do środka włóż kaszę, kurczaka, warzywa. Piecz 40 minut w temp. 180 st. C. Z pomidorów zdejmij skórkę, duś z pokrojoną w kostkę cebulą i migdałami. Sosem polej zapiekankę. 

Naleśniki z selerem naciowym

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki wody mineralnej
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Składniki - frasz

  • seler naciowy
  • 20 dag białego sera
  • cebula
  • papryka w proszku
  • pieprz
  • sól

1. Mąkę przesiej, wsyp do garnuszka. Dodaj jajka, sól, cukier i szklankę wody, zmiksuj. Wlej resztę wody, mieszaj, aż ciasto będzie miało lejącą konsystencję. Dodaj łyżkę oleju, dobrze wymieszaj. Odstaw ciasto na pół godziny. 

2. Seler umyj, pokrój w cienkie plasterki, podsmaż na oleju. Schłodź. Ser rozdrobnij widelcem. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Do miski wsyp ser, dodaj cebulę i seler, przypraw, wymieszaj. 

3. Ciasto wylewaj na posmarowaną olejem patelnię, smaż naleśniki. Nakładaj farsz, zawijaj w prostokąciki. Podawaj z surówkami. Naleśniki możesz zrobić dzień wcześniej. 

Kurczak z ogórkami

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 8 udzików kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • olej rzepakowy
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • sól
  • biały pieprz
  • słodka
  • i ostra papryka w proszku
  • papryczka chilli

Składniki - sałatka

  • 4 duże świeże ogórki
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • pół łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

1. Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj posiekanym drobno czosnkiem i pieprzem, obsmaż ze wszystkich stron. Przygotuj marynatę: wymieszaj łyżkę oleju z miodem, papryką słodką i ostrą. Usmażonego kurczaka posmaruj marynatą i przełóż do brytfanki. Ułóż kawałki cytryny, które nadadzą potrawie aromat. 

2. Piecz kurczaka 45 minut w temp. 180 st. C. Ogórki obierz, pokrój w plasterki, posól, odstaw. Po 15 minutach odlej wodę, skrop octem winnym, posyp cukrem, solą i pieprzem. Wymieszaj. Kurczaka układaj na sałatce z ogórków, podawaj z pieczywem.


Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje