Proste dania na cały tydzień
Smaczne i sycące!

Przekładaniec z bakłażanem
Składniki
- 2 bakłażany
- 2 czerwone papryki
- 2 cukinie
- łyżka oleju sezamowego
- olej do smażenia
- pieprz ziołowy
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Bakłażany, papryki i cukinie umyj, pokrój w plastry. Posyp ziołami, polej olejem sezamowym, odstaw na kwadrans. 2. Rozgrzej olej, smaż na nim z obu stron plastry warzyw. Odkładaj je na ręcznik papierowy, by je osączyć. Układaj warzywa naprzemiennie, jedne plastry na drugich. Udekoruj bazylią. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do drugiego dania
Kotleciki z bobu i warzyw

Składniki
- kotlety
- 50 dag świeżego bobu
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- cebula
- czosnek
- majeranek
- tymianek
- pieprz
- sól
- sałatka
- pomidor
- ogórek
- rzodkiewka
- oliwa
- łyżeczka soku z cytryny
- kiełki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Bób ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, schłodź, zmiksuj w blenderze na gładką masę. Jeśli chcesz, ale nie jest to konieczne, możesz zdjąć z ziaren grubą skórkę. 2. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem, schłodź. Do zmiksowanego bobu dodaj zeszkloną cebulę, tartą bułkę, 2 jajka, przyprawy. Wyrób ręką masę na kotlety. Smaż je z obu stron na rozgrzanym oleju. 3. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój. Ogórki i rzodkiewki posiekaj w plastry. Warzywa wymieszaj, dopraw. Podawaj z kotletami
Bakłażany faszerowane

Składniki
- 2 bakłażany
- ogórek
- posiekana natka pietruszki
- posiekany szczypior
- oliwa
- sól
- grubo mielony pieprz
- pierś kurczaka
- papryka
- marchewka
- 2 szklanki kaszy kuskus
- sos
- kilka pomidorów
- cebula
- bazylia
- migdały posiekane w słupki
- oliwa
Sposób przygotowania
1. Bakłażany przekrój, wydrąż środek, posól i odstaw. Pokrojonego w kostkę ogórka wymieszaj z natką pietruszki, szczypiorem i oliwą, dopraw solą i pieprzem. Kuskus zalej 2 szklanki wody z dodatkiem soli i masła. Odstaw. Pierś kurczaka, paprykę, marchewkę i miąższ bakłażana pokrój w kostkę, usmaż. 2. Wydrążone bakłażany wypełnij farszem. Do środka włóż kaszę, kurczaka, warzywa. Piecz 40 minut w temp. 180 st. C. Z pomidorów zdejmij skórkę, duś z pokrojoną w kostkę cebulą i migdałami. Sosem polej zapiekankę.
Naleśniki z selerem naciowym

Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki wody mineralnej
- szczypta cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- frasz
- seler naciowy
- 20 dag białego sera
- cebula
- papryka w proszku
- pieprz
- sól
1. Mąkę przesiej, wsyp do garnuszka. Dodaj jajka, sól, cukier i szklankę wody, zmiksuj. Wlej resztę wody, mieszaj, aż ciasto będzie miało lejącą konsystencję. Dodaj łyżkę oleju, dobrze wymieszaj. Odstaw ciasto na pół godziny. 2. Seler umyj, pokrój w cienkie plasterki, podsmaż na oleju. Schłodź. Ser rozdrobnij widelcem. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Do miski wsyp ser, dodaj cebulę i seler, przypraw, wymieszaj. 3. Ciasto wylewaj na posmarowaną olejem patelnię, smaż naleśniki. Nakładaj farsz, zawijaj w prostokąciki. Podawaj z surówkami. Naleśniki możesz zrobić dzień wcześniej.
Kurczak z ogórkami

Składniki
- 8 udzików kurczaka
- 3 łyżki miodu
- olej rzepakowy
- 2 ząbki czosnku
- cytryna
- sól
- biały pieprz
- słodka
- i ostra papryka w proszku
- papryczka chilli
- sałatka
- 4 duże świeże ogórki
- łyżeczka octu jabłkowego
- pół łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
1. Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj posiekanym drobno czosnkiem i pieprzem, obsmaż ze wszystkich stron. Przygotuj marynatę: wymieszaj łyżkę oleju z miodem, papryką słodką i ostrą. Usmażonego kurczaka posmaruj marynatą i przełóż do brytfanki. Ułóż kawałki cytryny, które nadadzą potrawie aromat.
2. Piecz kurczaka 45 minut w temp. 180 st. C. Ogórki obierz, pokrój w plasterki, posól, odstaw. Po 15 minutach odlej wodę, skrop octem winnym, posyp cukrem, solą i pieprzem. Wymieszaj. Kurczaka układaj na sałatce z ogórków, podawaj z pieczywem.