Reklama

Reklama

Proste przepisy na potrawy wegańskie


Reklama


Autorzy książki "Mamo, tato - dlaczego nie jemy zwierząt?" zaprezentowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" wegetariańskie przysmaki.

Jerzy Rey i Donata Marfiak polecili ze swojego menu burgery roślinne z fasoli, buraków i marchewki, placuszki puri puri oraz smarowidło pietruszkowe.

Burger roślinny z fasoli, buraków i marchewki

3 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
1 szklanka surowej startej marchewki
1 szklanka surowych startych buraków
1 duża cebula drobno pokrojona
5-6 ząbków czosnku
Kilka łyżek mąki (może być jaglana, owsiana czy żytnia)
Kilka łyżeczek oliwy z oliwek
Sól i pieprz

Placuszki Puri Puri

3/4 szkl mąki orkiszowej
1/2 szkl mąki z ciecierzycy
1/2 szkl ciepłej wody lub mleka roślinnego, np. migdałowego
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju kokosowego
olej do smażenia

Smarowidło pietruszkowe

1 pęczek pietruszki
2-3 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny



Dowiedz się więcej na temat: kuchnia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje