Proste przepisy na potrawy wegańskie
Autorzy książki "Mamo, tato - dlaczego nie jemy zwierząt?" zaprezentowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" wegetariańskie przysmaki.
Jerzy Rey i Donata Marfiak polecili ze swojego menu burgery roślinne z fasoli, buraków i marchewki, placuszki puri puri oraz smarowidło pietruszkowe.
Burger roślinny z fasoli, buraków i marchewki
3 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
1 szklanka surowej startej marchewki
1 szklanka surowych startych buraków
1 duża cebula drobno pokrojona
5-6 ząbków czosnku
Kilka łyżek mąki (może być jaglana, owsiana czy żytnia)
Kilka łyżeczek oliwy z oliwek
Sól i pieprz
Placuszki Puri Puri
3/4 szkl mąki orkiszowej
1/2 szkl mąki z ciecierzycy
1/2 szkl ciepłej wody lub mleka roślinnego, np. migdałowego
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju kokosowego
olej do smażenia
Smarowidło pietruszkowe
1 pęczek pietruszki
2-3 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny