Proste przepisy na potrawy wegańskie
Autorzy książki "Mamo, tato - dlaczego nie jemy zwierząt?" zaprezentowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" wegetariańskie przysmaki.
Jerzy Rey i Donata Marfiak polecili ze swojego menu burgery roślinne z fasoli, buraków i marchewki, placuszki puri puri oraz smarowidło pietruszkowe.
Burger roślinny z fasoli, buraków i marchewki
3 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli 1 szklanka surowej startej marchewki1 szklanka surowych startych buraków1 duża cebula drobno pokrojona5-6 ząbków czosnkuKilka łyżek mąki (może być jaglana, owsiana czy żytnia)Kilka łyżeczek oliwy z oliwekSól i pieprz
Placuszki Puri Puri
3/4 szkl mąki orkiszowej1/2 szkl mąki z ciecierzycy1/2 szkl ciepłej wody lub mleka roślinnego, np. migdałowego1 łyżeczka soli1 łyżka oleju kokosowegoolej do smażenia
Smarowidło pietruszkowe
1 pęczek pietruszki2-3 ząbki czosnku100 ml oliwy z oliwek1 łyżeczka soku z cytryny