Prosty i szybki przepis na leczo
Leczo jest daniem, które do Polski przywędrowało z Węgier. Podstawowymi składnikami dania są warzywa i mięso, choć dużą popularnością cieszy się również w wersji wegetariańskiej. Posiłek ten możesz podać zarówno na obiad, jak i kolację. Poniżej przedstawiamy przepis na idealne leczo z kiełbasą, cukinią oraz papryką. Twoi goście i domownicy z pewnością będą zachwyceni!
Dlaczego leczo?
Pierwszy raz leczo zostało przygotowane na Węgrzech, ale równie szybko zagościło w menu Polaków. Do podstawowych produktów dania zalicza się: kiełbasę, paprykę, cukinię oraz pomidora i cebulę. Często leczo podaje się z mięsem drobiowym lub wieprzowym. Istnieje też wersja dla wegetarian, w której kluczowym elementem są warzywa. Składniki tego posiłku mają wiele wartości odżywczych, w tym potas, który reguluje pracę układu mięśniowego i nerwowego. Drugi ważny pierwiastek to magnez: wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, a także jest katalizatorem przemian białkowych.
Przepis na leczo z kiełbasą, cukinią i papryką
Aby przyrządzić leczo, potrzebujesz kilku niezbędnych produktów, w tym kiełbasy, cukinii i papryki. Poniżej lista niezbędnych składników do wykonania tego prostego i szybkiego dania.
Składniki:
- Kasza gryczana 200 g,
- Kiełbasa np. podwawelska 300 g,
- Papryka 2 sztuki ok. 450 g,
- Cukinia mała 2 szt. 400 g,
- Cebula duża 1 szt.,
- Czosnek 1-2 ząbki,
- Przecier pomidorowy 500 ml,
- Olej 1 łyżka,
- Chili w proszku,
- Papryka wędzona ½ łyżeczki,
- Papryka słodka ½ łyżeczki,
- Oregano 1 łyżeczka,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj, natomiast kiełbasę, cukinię oraz paprykę potnij na plasterki.
- Na średniej wielkości patelni rozgrzej olej, następnie wrzuć na nią cebulę, czosnek, paprykę oraz kiełbasę i smaż przez pięć minut, od czasu do czasu mieszając składniki. Na końcu dodaj cukinię i smaż przez kolejne trzy minuty.
- Dodaj oregano, chili oraz paprykę w proszku, dołóż przecier i dwie szklanki wody. Gotuj przed kwadrans, na końcu dopraw pieprzem i posyp natką pietruszki. Gotowe leczo podawaj np. z kaszą gryczaną. Smacznego!
Z czym podawać leczo?
Leczo jest daniem, które można serwować na kilka sposobów. Do najczęstszych dodatków zalicza się pieczywo, kaszę jaglaną lub ryż. Wszystko zależy od twoich preferencji smakowych i upodobań kulinarnych. Dla najbardziej wybrednych gości możesz przygotować kilka wersji leczo.
Zobacz też: