Prosty i szybki przepis na leczo

Leczo jest daniem, które do Polski przywędrowało z Węgier. Podstawowymi składnikami dania są warzywa i mięso, choć dużą popularnością cieszy się również w wersji wegetariańskiej. Posiłek ten możesz podać zarówno na obiad, jak i kolację. Poniżej przedstawiamy przepis na idealne leczo z kiełbasą, cukinią oraz papryką. Twoi goście i domownicy z pewnością będą zachwyceni!

Przepis na leczo pochodzi z kuchni węgierskiej, ale jest to danie równie popularne w naszym kraju
Przepis na leczo pochodzi z kuchni węgierskiej, ale jest to danie równie popularne w naszym kraju123RF/PICSEL

Dlaczego leczo?

Pierwszy raz leczo zostało przygotowane na Węgrzech, ale równie szybko zagościło w menu Polaków. Do podstawowych produktów dania zalicza się: kiełbasę, paprykę, cukinię oraz pomidora i cebulę. Często leczo podaje się z mięsem drobiowym lub wieprzowym. Istnieje też wersja dla wegetarian, w której kluczowym elementem są warzywa. Składniki tego posiłku mają wiele wartości odżywczych, w tym potas, który reguluje pracę układu mięśniowego i nerwowego. Drugi ważny pierwiastek to magnez: wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, a także jest katalizatorem przemian białkowych.

Przepis na leczo z kiełbasą, cukinią i papryką

Przepis na leczo jest szybki i prosty, z pewnością danie będzie smakować twoim gościom
Przepis na leczo jest szybki i prosty, z pewnością danie będzie smakować twoim gościom123RF/PICSEL

Aby przyrządzić leczo, potrzebujesz kilku niezbędnych produktów, w tym kiełbasy, cukinii i papryki. Poniżej lista niezbędnych składników do wykonania tego prostego i szybkiego dania.

Składniki:

  • Kasza gryczana 200 g,
  • Kiełbasa np. podwawelska 300 g,
  • Papryka 2 sztuki ok. 450 g,
  • Cukinia mała 2 szt. 400 g,
  • Cebula duża 1 szt.,
  • Czosnek 1-2 ząbki,
  • Przecier pomidorowy 500 ml,
  • Olej 1 łyżka,
  • Chili w proszku,
  • Papryka wędzona ½ łyżeczki,
  • Papryka słodka ½ łyżeczki,
  • Oregano 1 łyżeczka,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, natomiast kiełbasę, cukinię oraz paprykę potnij na plasterki.
  2. Na średniej wielkości patelni rozgrzej olej, następnie wrzuć na nią cebulę, czosnek, paprykę oraz kiełbasę i smaż przez pięć minut, od czasu do czasu mieszając składniki. Na końcu dodaj cukinię i smaż przez kolejne trzy minuty.
  3. Dodaj oregano, chili oraz paprykę w proszku, dołóż przecier i dwie szklanki wody. Gotuj przed kwadrans, na końcu dopraw pieprzem i posyp natką pietruszki. Gotowe leczo podawaj np. z kaszą gryczaną. Smacznego!

Z czym podawać leczo?

Leczo jest daniem, które można serwować na kilka sposobów. Do najczęstszych dodatków zalicza się pieczywo, kaszę jaglaną lub ryż. Wszystko zależy od twoich preferencji smakowych i upodobań kulinarnych. Dla najbardziej wybrednych gości możesz przygotować kilka wersji leczo.

Przepis na ekspresowe leczoInteria Kulinaria

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas