Prosty i szybki przepis na leczo

Przepis na leczo pochodzi z kuchni węgierskiej, ale jest to danie równie popularne w naszym kraju
Przepis na leczo pochodzi z kuchni węgierskiej, ale jest to danie równie popularne w naszym kraju123RF/PICSEL

Dlaczego leczo?

Przepis na leczo z kiełbasą, cukinią i papryką

Przepis na leczo jest szybki i prosty, z pewnością danie będzie smakować twoim gościom
Przepis na leczo jest szybki i prosty, z pewnością danie będzie smakować twoim gościom123RF/PICSEL
  • Kasza gryczana 200 g,
  • Kiełbasa np. podwawelska 300 g,
  • Papryka 2 sztuki ok. 450 g,
  • Cukinia mała 2 szt. 400 g,
  • Cebula duża 1 szt.,
  • Czosnek 1-2 ząbki,
  • Przecier pomidorowy 500 ml,
  • Olej 1 łyżka,
  • Chili w proszku,
  • Papryka wędzona ½ łyżeczki,
  • Papryka słodka ½ łyżeczki,
  • Oregano 1 łyżeczka,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, natomiast kiełbasę, cukinię oraz paprykę potnij na plasterki.
  2. Na średniej wielkości patelni rozgrzej olej, następnie wrzuć na nią cebulę, czosnek, paprykę oraz kiełbasę i smaż przez pięć minut, od czasu do czasu mieszając składniki. Na końcu dodaj cukinię i smaż przez kolejne trzy minuty.
  3. Dodaj oregano, chili oraz paprykę w proszku, dołóż przecier i dwie szklanki wody. Gotuj przed kwadrans, na końcu dopraw pieprzem i posyp natką pietruszki. Gotowe leczo podawaj np. z kaszą gryczaną. Smacznego!

Z czym podawać leczo?

Przepis na ekspresowe leczoInteria KulinariaInteria Kulinaria