Prosty przepis na oryginalne ciasto francuskie
Ciasto francuskie nadaje się zarówno do słodkich, jak i pikantnych przekąsek. Przygotowane i upieczone w odpowiedni sposób rozpływa się w ustach i urzeka swoją delikatnością. Nie każdy jednak umie go przygotować, przez co często sięgamy po gotowe ciasta, w których oprócz podstawowych składników, znajdziemy również niepotrzebne naszemu organizmowi konserwanty. Warto jednak wiedzieć, że zrobienie ciasta francuskiego wcale nie jest karkołomnym zadaniem. Wystarczy kilka składników i odrobina doświadczenia w kuchni. Podpowiadamy, jak błyskawicznie zrobić oryginalne ciasto francuskie.
Potrzebne składniki
Oto składniki, które będą nam potrzebne do przygotowania ciasta:
* 250 gramów miękkiego masła;
* 250 gramów mąki;
* połowa łyżeczki soli;
* 150 mililitrów zimnej wody.
Jeśli chcemy, by ciasto było słodkie, należy dodać do niego trzy kopiate łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowania
1. Około 50 gramów masła topimy w małym garnku.
2. Mąkę i sól przesiewamy na stolnicę i tworzymy kopiec, a w nim zgłębienie.
3. Do zgłębienia wlewamy wystudzone masło i zimną wodę.
4. Delikatnie rozdrabiamy ciasto w palcach, obsypując je mąką.
5. Następnie dokładnie zagniatamy całość odważnymi ruchami.
6. Przygotowujemy szeroki nóż i zaczynamy szatkować ciasto od góry do dołu. Czynność należy powtórzyć kilka razy.
7. Gdy ciasto będzie już miękkie, należy naciąć je na krzyż, by nie popękało i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Jak piec ciasto francuskie?
Gdy ciasto się schłodzi, możemy je rozwałkować. Pamiętajmy jednak, by robić to delikatnie. A jak piec ciasto francuskie? W temperaturze 180 stopni Celsjusza (program: góra-dół) przez około 15 minut.