Prosty przepis na oryginalne ciasto francuskie

Ciasto francuskie nadaje się zarówno do słodkich, jak i pikantnych przekąsek. Przygotowane i upieczone w odpowiedni sposób rozpływa się w ustach i urzeka swoją delikatnością. Nie każdy jednak umie go przygotować, przez co często sięgamy po gotowe ciasta, w których oprócz podstawowych składników, znajdziemy również niepotrzebne naszemu organizmowi konserwanty. Warto jednak wiedzieć, że zrobienie ciasta francuskiego wcale nie jest karkołomnym zadaniem. Wystarczy kilka składników i odrobina doświadczenia w kuchni. Podpowiadamy, jak błyskawicznie zrobić oryginalne ciasto francuskie.

article cover
©123RF/PICSEL

Potrzebne składniki

©123RF/PICSEL

Oto składniki, które będą nam potrzebne do przygotowania ciasta:

* 250 gramów miękkiego masła;

* 250 gramów mąki;

* połowa łyżeczki soli;

* 150 mililitrów zimnej wody.

Jeśli chcemy, by ciasto było słodkie, należy dodać do niego trzy kopiate łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania

©123RF/PICSEL

1. Około 50 gramów masła topimy w małym garnku.

2. Mąkę i sól przesiewamy na stolnicę i tworzymy kopiec, a w nim zgłębienie.

3. Do zgłębienia wlewamy wystudzone masło i zimną wodę.

4. Delikatnie rozdrabiamy ciasto w palcach, obsypując je mąką.

5. Następnie dokładnie zagniatamy całość odważnymi ruchami.

6. Przygotowujemy szeroki nóż i zaczynamy szatkować ciasto od góry do dołu. Czynność należy powtórzyć kilka razy.

7. Gdy ciasto będzie już miękkie, należy naciąć je na krzyż, by nie popękało i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Jak piec ciasto francuskie?

©123RF/PICSEL

Gdy ciasto się schłodzi, możemy je rozwałkować. Pamiętajmy jednak, by robić to delikatnie. A jak piec ciasto francuskie? W temperaturze 180 stopni Celsjusza (program: góra-dół) przez około 15 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas