Prosty przepis na rurki z kremem
Z kilku produktów wyczarujesz słodkie rurki ze śmietankowym kremem. Żeby wzbogacić smak, do śmietany możesz dodać mus ze świeżych truskawek.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 250 ml kremówki
- żółtko
- 2 jajka
- pół szklanki musu truskawkowego
- 1-2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Ciasto pokrój radełkiem w pasy. Owiń na foremki do rurek. Jedno jajko roztrzep. Rurki z jednej strony namocz w jajku, posyp cukrem. Piecz ok. 15 minut w 200°C. Ostudź.
Mus truskawkowy zagotuj. Żółtko, jajko i resztę cukru ubij. Wlej do musu, podgrzewaj, aż lekko zgęstnieje. Ostudź. Kremówkę ubij.
Dodaj mus, wymieszaj. Wstaw do zamrażalnika na 2 godziny, co 30 min zamieszaj. Tężejącymi lodami napełnij rurki. Trzymaj w zamrażalniku.