Prosty sposób na zdrowe urozmaicenie codziennej kuchni. Zawiń w folię i upiecz

Jak upiec czosnek?
Jak upiec czosnek?123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Pieczony czosnek w łupinach
  2. Pieczone ząbki czosnku
  3. Czosnek na grillu

Pieczony czosnek w łupinach

Pieczone główki czosnku123RF/PICSEL
  1. Pracę rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza.
  2. Następnie odcinamy górną część cebulki - tak, aby ząbki czosnku były widoczne.
  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej główki, skrapiamy odrobiną oleju i posypujemy solą.
  4. Wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy przez 30 - 40 minut. Dobrze upieczony czosnek łatwo można rozpoznać, po ząbkach, które wystają nad łupiny.

Pieczone ząbki czosnku

Pieczone ząbki czosnku123RF/PICSEL
  1. Na początek włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180 stopni Celsjusza.
  2. Następnie obieramy czosnek.
  3. Blachę do pieczenia polewamy odrobiną oleju lub oliwy i wykładamy na nią obrane piórka czosnku.
  4. Całość skrapiamy olejem bądź oliwą i posypujemy szczyptą soli i brązowego lub białego cukru, dzięki czemu czosnek nabierze słodszego, pełniejszego aromatu.
  5. Blaszkę wstawiamy do piekarnika na 15 - 17 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ząbków.
  6. Po upieczeniu czosnek wkładamy do słoika i zalewamy olejem bądź oliwą.
  7. Całość doprawiamy ulubionymi ziołami.

Czosnek na grillu

  1. Odcinamy górną część główki - tak, by widoczne były ząbki, następnie skrapiamy oliwą lub olejem i solimy.
  2. Czosnek szczelnie zawijamy folią aluminiową i kładziemy na ruszcie.
  3. Warzywo należy grillować przez około godzinę, w tym czasie kilka razy przewracając zawiniątko, by czosnek dokładnie przypiekł się z każdej strony.