Prosty sposób na zdrowe urozmaicenie codziennej kuchni. Zawiń w folię i upiecz
Chcesz złagodzić ostry smak i zapach czosnku, a jednocześnie w pełni wykorzystać jego aromat i właściwości zdrowotne? Pieczony czosnek to idealne rozwiązanie. Staje się miękki, delikatny i słodkawy, zachowując jednocześnie swoje dobroczynne działanie. Sprawdź, jak upiec czosnek w piekarniku, by w prosty sposób wzbogacić smak dań i cieszyć się naturalnym antybiotykiem w domowej kuchni.

Pieczony czosnek nie tylko zyskuje łagodny, słodkawy smak, ale także zachowuje swoje cenne właściwości zdrowotne. Działa jak naturalny antybiotyk, wspiera odporność i dodaje aromatu każdej potrawie od mięs i sosów po sałatki i pieczywo. To prosty trik, który sprawi, że nawet osoby nieprzepadające za surowym czosnkiem pokochają jego smak w kuchni. Jak upiec czosnek? Na to pytanie istnieje kilka odpowiedzi.
Spis treści:
- Pieczony czosnek w łupinach
- Pieczone ząbki czosnku
- Czosnek na grillu
Pieczony czosnek w łupinach
Jedną z najprostszych i najpopularniejszych metod pieczenia czosnku jest przygotowanie w piekarniku całych główek.

Sposób przygotowania:
- Pracę rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza.
- Następnie odcinamy górną część cebulki - tak, aby ząbki czosnku były widoczne.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej główki, skrapiamy odrobiną oleju i posypujemy solą.
- Wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy przez 30 - 40 minut. Dobrze upieczony czosnek łatwo można rozpoznać, po ząbkach, które wystają nad łupiny.
Tak przygotowany czosnek można jeść w charakterze przekąski, wykonać z niego hummus, dodawać do makaronów i ryżu. Można też przygotować zupę lub sos z pieczonego czosnku.
Pieczone ząbki czosnku
Innym sposobem przygotowania czosnku w piekarniku jest upieczenie pojedynczych ząbków.

Sposób przygotowania:
- Na początek włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180 stopni Celsjusza.
- Następnie obieramy czosnek.
- Blachę do pieczenia polewamy odrobiną oleju lub oliwy i wykładamy na nią obrane piórka czosnku.
- Całość skrapiamy olejem bądź oliwą i posypujemy szczyptą soli i brązowego lub białego cukru, dzięki czemu czosnek nabierze słodszego, pełniejszego aromatu.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika na 15 - 17 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ząbków.
- Po upieczeniu czosnek wkładamy do słoika i zalewamy olejem bądź oliwą.
- Całość doprawiamy ulubionymi ziołami.
W tej postaci czosnek może być przechowywany w lodówce nawet kilka tygodni. Pieczony czosnek świetnie sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do kanapek.
Czosnek na grillu
Każdy, kto polubi czosnek pieczony, będzie też fanem grillowanego allium sativum.
- Odcinamy górną część główki - tak, by widoczne były ząbki, następnie skrapiamy oliwą lub olejem i solimy.
- Czosnek szczelnie zawijamy folią aluminiową i kładziemy na ruszcie.
- Warzywo należy grillować przez około godzinę, w tym czasie kilka razy przewracając zawiniątko, by czosnek dokładnie przypiekł się z każdej strony.
Smacznego!
Gotowanie może być proste, szybkie i niezwykle smaczne. Sprawdź nasze sprawdzone przepisy i odkryj, jak łatwo przygotować dania, które zachwycą każdego na kobieta.interia.pl/kuchnia







