Prosty tort tiramisu z białą czekoladą

Deser tiramisu w formie tortu zadowoli każdego łasucha. Co więcej, przygotujesz go ekspresowo!

Prosty tort tiramisu z białą czekoladą
Prosty tort tiramisu z białą czekoladą123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Gorącą kawę wymieszaj z kardamonem. Odstaw do ostudzenia i wlej do niej amaretto.

Kremówkę ubij na sztywno. Powoli dodawaj do niej serek mascarpone, cały czas ubijając na małych obrotach.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia. Dodaj ją do kremu wraz z cukrem pudrem. Wymieszaj.

Blat biszkoptowy nasącz kawą z likierem i rozsmaruj na nim połowę kremu. Połóż na nim drugi blat, nasącz go i posmaruj kremem, zostawiając część do dekoracji.

Za pomocą rękawa cukierniczego udekoruj górę tortu, a pozostałą ilością kremu wysmaruj boki i dociśnij do nich podłużne biszkopty.

Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem tort możesz przewiązać ozdobną wstążką.

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas