Reklama

Reklama

Prosty tort tiramisu z białą czekoladą

Deser tiramisu w formie tortu zadowoli każdego łasucha. Co więcej, przygotujesz go ekspresowo!

Czas przyrządzenia: 20 min + chłodzenie
Składniki dla: 6-8 porcji

Składniki - ciasto:

  • 2 blaty biszkoptowe
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 150 ml dobrego espresso
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 100 ml amaretto (lub innego likieru)

Składniki - krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml kremówki 36 proc.
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Gorącą kawę wymieszaj z kardamonem. Odstaw do ostudzenia i wlej do niej amaretto.

Reklama

Kremówkę ubij na sztywno. Powoli dodawaj do niej serek mascarpone, cały czas ubijając na małych obrotach.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia. Dodaj ją do kremu wraz z cukrem pudrem. Wymieszaj.

Blat biszkoptowy nasącz kawą z likierem i rozsmaruj na nim połowę kremu. Połóż na nim drugi blat, nasącz go i posmaruj kremem, zostawiając część do dekoracji.

Za pomocą rękawa cukierniczego udekoruj górę tortu, a pozostałą ilością kremu wysmaruj boki i dociśnij do nich podłużne biszkopty.

Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem tort możesz przewiązać ozdobną wstążką.

Dowiedz się więcej na temat: Tort tiramisu

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje