Prosty tort tiramisu z białą czekoladą
Deser tiramisu w formie tortu zadowoli każdego łasucha. Co więcej, przygotujesz go ekspresowo!

Składniki
- ciasto:
- 2 blaty biszkoptowe
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 150 ml dobrego espresso
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 100 ml amaretto (lub innego likieru)
- krem:
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml kremówki 36 proc.
- 100 g białej czekolady
- 50 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Gorącą kawę wymieszaj z kardamonem. Odstaw do ostudzenia i wlej do niej amaretto.
Kremówkę ubij na sztywno. Powoli dodawaj do niej serek mascarpone, cały czas ubijając na małych obrotach.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia. Dodaj ją do kremu wraz z cukrem pudrem. Wymieszaj.
Blat biszkoptowy nasącz kawą z likierem i rozsmaruj na nim połowę kremu. Połóż na nim drugi blat, nasącz go i posmaruj kremem, zostawiając część do dekoracji.
Za pomocą rękawa cukierniczego udekoruj górę tortu, a pozostałą ilością kremu wysmaruj boki i dociśnij do nich podłużne biszkopty.
Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem tort możesz przewiązać ozdobną wstążką.