Prozdrowotne właściwości cynamonu
Głęboko w zakamarkach twojej kuchni lub spiżarni kryje się przyprawa, która od tysięcy lat sławiona była za swoje właściwości prozdrowotne. Zapiski o niej można znaleźć nawet w Biblii. Owym cudownym środkiem jest cynamon. W Stanach Zjednoczonych jest on głównie stosowany do pieczenia i dodawania posiłkom aromatu. Jednakże najnowsze badania wskazują, że korzyści prozdrowotne, płynące ze spożywania cynamonu, są liczne, chociaż nieco kontrowersyjne.
Cynamon potrafi osłodzić naszą poranną owsiankę lub kawę. Inne jego właściwości to:
- obniżenie poziomu cukru we krwi
- zabijanie bakterii
- zmniejszenie stanu zapalnego
- poprawa trawienia
- przyspieszenie przepływu krwi oraz poprawa krążenia
- powstrzymywanie choroby Alzheimera
- obniżenie cholesterolu
Czy cynamon może pomóc w walce z cukrzycą?
Samodzielnie nie poradzi sobie on z tą chorobą. Cynamon zawiera jednak związki chemiczne, które obniżają poziom cukru we krwi po posiłku i zwiększają wrażliwość organizmu na insulinę.
Eksperymenty przeprowadzone w Indiach zbadały wpływ cynamonu na zdrowie szczurów dotkniętych cukrzycą. Badania wykazały, że jest on skuteczny w obniżaniu poziomu cukru we krwi (hiperglikemia) po każdym posiłku. Metaanaliza badań klinicznych cynamonu pokazała, że przyprawa ta obniża poziom glukozy we krwi u osób cierpiących na cukrzycę typu II.
Jeszcze inne badania wykazały, że cynamon zmniejsza stężenie glukozy w surowicy krwi oraz stężenie trójglicerydów, cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego u osób chorych na cukrzycę typu II. Sugeruje się również, że dodanie cynamonu do codziennej diety zmniejsza ryzyko wystąpienia, związanych z cukrzycą, chorób układu krążenia.
Jednak pomimo tych danych, nie każdy widzi cynamon jako panaceum na zaburzenia związane z poziomem cukru we krwi.
Pozostałe korzyści płynące ze spożywania cynamonu?
Izraelscy naukowcy z Tel Awiwiu wyodrębnili występujące w cynamonie składniki zdolne do opóźnienia rozwoju choroby Alzheimera. Wyniki ich badań zostały opublikowane w fachowym internetowym czasopiśmie naukowym.
Cynamon zwalcza również bakterie E. coli występujące w sokach niepasteryzowanych.
Cynamon jest niesamowicie skuteczny w zabijaniu i kontrolowaniu rozwoju niektórych drobnoustrojów. Może być używany jako środek do konserwowania żywności lub do pozbycia się, niekorzystnych dla ludzkiego zdrowia, mikroorganizmów
Wszystkie te dowody pokazują, że warto umieścić cynamon w łatwiej dostępnych częściach kuchennej szafki z przyprawami. Może okazać się do bardzo korzystne dla naszego zdrowia.