Prozdrowotne właściwości cynamonu

Głęboko w zakamarkach twojej kuchni lub spiżarni kryje się przyprawa, która od tysięcy lat sławiona była za swoje właściwości prozdrowotne. Zapiski o niej można znaleźć nawet w Biblii. Owym cudownym środkiem jest cynamon. W Stanach Zjednoczonych jest on głównie stosowany do pieczenia i dodawania posiłkom aromatu. Jednakże najnowsze badania wskazują, że korzyści prozdrowotne, płynące ze spożywania cynamonu, są liczne, chociaż nieco kontrowersyjne.

cynamon
cynamon© Photogenica
cynamon
© Photogenica

Cynamon potrafi osłodzić naszą poranną owsiankę lub kawę. Inne jego właściwości to:

- obniżenie poziomu cukru we krwi

- zabijanie bakterii

- zmniejszenie stanu zapalnego

- poprawa trawienia

- przyspieszenie przepływu krwi oraz poprawa krążenia

- powstrzymywanie choroby Alzheimera

- obniżenie cholesterolu

Czy cynamon może pomóc w walce z cukrzycą?

cynamon właściwości
© Photogenica

Samodzielnie nie poradzi sobie on z tą chorobą. Cynamon ​zawiera jednak związki chemiczne, które obniżają poziom cukru we krwi po posiłku i zwiększają wrażliwość organizmu na insulinę.

Eksperymenty przeprowadzone w Indiach zbadały wpływ cynamonu na zdrowie szczurów dotkniętych cukrzycą. Badania wykazały, że jest on skuteczny w obniżaniu poziomu cukru we krwi (hiperglikemia) po każdym posiłku. Metaanaliza badań klinicznych cynamonu pokazała, że ​​przyprawa ta obniża poziom glukozy we krwi u osób cierpiących na cukrzycę typu II.

Jeszcze inne badania wykazały, że cynamon zmniejsza stężenie glukozy w surowicy krwi oraz stężenie trójglicerydów, cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego u osób chorych na cukrzycę typu II. Sugeruje się również, że dodanie cynamonu do codziennej diety zmniejsza ryzyko wystąpienia, związanych z cukrzycą, chorób układu krążenia.

Jednak pomimo tych danych, nie każdy widzi cynamon jako panaceum na zaburzenia związane z poziomem cukru we krwi.

Pozostałe korzyści płynące ze spożywania cynamonu?

Izraelscy naukowcy z Tel Awiwiu wyodrębnili występujące w cynamonie składniki zdolne do opóźnienia rozwoju choroby Alzheimera. Wyniki ich badań zostały opublikowane w fachowym internetowym czasopiśmie naukowym.

Cynamon zwalcza również bakterie E. coli występujące w sokach niepasteryzowanych.

Cynamon jest niesamowicie skuteczny w zabijaniu i kontrolowaniu rozwoju niektórych drobnoustrojów. Może być używany jako środek do konserwowania żywności lub do pozbycia się, niekorzystnych dla ludzkiego zdrowia, mikroorganizmów

Wszystkie te dowody pokazują, że warto umieścić cynamon w łatwiej dostępnych częściach kuchennej szafki z przyprawami. Może okazać się do bardzo korzystne dla naszego zdrowia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas