Przekąska fit
Na suchej patelni upraż płatki owsiane, potem otręby, pestki dyni i słonecznika.
Składniki na 16 sztuk:
- 30 dag płatków owsianych górskich
- 10 dag otrąb owsianych
- 10 dag pestek dyni
- 10 dag pestek słonecznika
- łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 10 suszonych śliwek
- 10 dag suszonej żurawiny
- 10 dag orzechów
- 8 łyżek miodu
- pomarańcza
- cytryna
Sposób przygotowania:
1. Na suchej patelni upraż płatki owsiane, potem otręby, pestki dyni i słonecznika. Śliwki i orzechy pokrój. Zmieszaj płatki, otręby, pestki, owoce i orzechy. Pomarańcze i cytrynę sparz, zetrzyj skórkę, przekrój i wyciśnij sok. Miód wlej na patelnię, podgrzej. Dodaj sok z owoców, skórkę i płatki. Wymieszaj - jeśli masa jest za rzadka, dodaj sproszkowane siemię lniane.
2. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, przełóż masę i piecz 20 minut w temperaturze 1500C. Wyjmij i wystudź.
Czas przygotowania: około godziny