Jak zrobić sushi bez zawijania? Poznaj przepis na sushi balls!
Sushi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej, ale wiele osób rezygnuje z jego przygotowania w domu, bo kojarzy się z czasochłonnym zawijaniem w nori i precyzyjnym krojeniem. Na szczęście istnieje sposób, aby cieszyć się smakiem sushi w znacznie prostszej formie - poznaj sushi balls!

Jak przekonać kogoś do sushi? Postaw na sushi balls!
Sushi balls to świetna alternatywa dla tradycyjnego sushi, która nie wymaga użycia alg morskich. W przepisie nie ma też surowej ryby, więc ta przekąska doskonale sprawdzi się dla kobiet w ciąży i dzieci. Przepis można także wykonać w wersji wegańskiej!
Małe kulki z ryżu i ulubionych dodatków są szybkie w przygotowaniu i zdrowe - idealne, by spakować je do lunchbox'a i zjeść w pracy na drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się jako efektowna i łatwa do przygotowania przekąska na domową imprezę w gronie przyjaciół - są wygodne do jedzenia i nie brudzą rąk.
Nie musisz mieć specjalnych umiejętności, by stworzyć pyszne sushi balls. Wystarczy kilka składników i odrobina czasu, by cieszyć się smakiem sushi bez skomplikowanych technik.
Jak wykonać sushi balls? Poznaj dwie metody na ekspresowe sushi
Przepis na sushi balls jest hitem na Instagramie - wykonała go m.in. znana influencerka kulinarna Anna Sophie Gottwald, prowadząca konto @annasophiegottwald.
Zobacz, jak Sophie wykonuje sushi balls!
Poniżej przepis na słynne sushi balls w jeszcze bardziej uproszczonej wersji - nie dość, że bez tradycyjnego zawijania w liście nori, to jeszcze bez nadziewania kulek ryżowych!
Ilość poszczególnych składników dobieramy samemu, według potrzeb i liczby gości.
Z dodatkami możesz eksperymentować - zamiast łososia spróbuj krewetek, marynowanych warzyw np. marchewki lub kurczaka w sosie teriyaki. To prosta, ale efektowna przekąska, którą przygotujesz w kilka minut.
Składniki:
- ugotowany ryż do sushi
- awokado
- smażony łosoś lub tofu (zamarynowane wcześniej w sosie sojowym, chili, oleju sezamowym i miodzie)
- sezam biały lub czarny
- szczypiorek
- sos Sriracha
- sos sojowy do maczania
- ewentualnie: świeży ogórek, serek śmietankowy, listek nori

Jak zrobić sushi balls?
- Przygotuj ryż do sushi - ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu i lekko ostudź. Ryż możesz też lekko dosłodzić, posolić i dodać trochę octu ryżowego, do smaku.
- Łososia lub tofu zamarynuj, a następnie podsmaż chwilę, by było zarumienione.
- Do miski z ryżem dorzuć pokrojone awokado, kawałki smażonego łososia lub tofu.
- Jeżeli chcesz, możesz dodać też pokrojonego ogórka i serek śmietankowy, który dodatkowo pomoże dobrze skleić kulki sushi, a także inne, wybrane dodatki.
- Brakuje Ci charakterystycznego dla sushi smaku alg? Dodaj drobno pokrojony listek nori.
- Uformuj kulki - zwilż dłonie wodą i formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Zrób na kulkach cienkie paseczki polewając je sosem Sriracha, posyp sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem.
- Sushi balls podawaj z sosem sojowym.
Sushi balls to doskonały sposób na szybkie i efektowne danie. Z pewnością zachwyci Twoich gości i przekona ich do sushi!
Żródło: Instagram
Spróbuj również: Nie ma lepszej przekąski na imprezę. Zrobisz ją szybko, a goście zjedzą do ostatniego okruszka