Jak zrobić sushi bez zawijania? Poznaj przepis na sushi balls!

Sushi balls to idealny pomysł na szybki lunch w pracy.
Sushi balls to idealny pomysł na szybki lunch w pracy.123RF/PICSEL

Jak przekonać kogoś do sushi? Postaw na sushi balls!

Jak wykonać sushi balls? Poznaj dwie metody na ekspresowe sushi

  • ugotowany ryż do sushi  
  • awokado  
  • smażony łosoś lub tofu (zamarynowane wcześniej w sosie sojowym, chili, oleju sezamowym i miodzie)  
  • sezam biały lub czarny 
  • szczypiorek  
  • sos Sriracha  
  • sos sojowy do maczania  
  • ewentualnie: świeży ogórek, serek śmietankowy, listek nori 
Jak przekonać się do sushi? Spróbuj sushi balls, które nie wymagają zawijania
Jak przekonać się do sushi? Spróbuj sushi balls, które nie wymagają zawijania123RF/PICSEL
  1. Przygotuj ryż do sushi - ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu i lekko ostudź. Ryż możesz też lekko dosłodzić, posolić i dodać trochę octu ryżowego, do smaku.  
  2. Łososia lub tofu zamarynuj, a następnie podsmaż chwilę, by było zarumienione. 
  3. Do miski z ryżem dorzuć pokrojone awokado, kawałki smażonego łososia lub tofu.  
  4. Jeżeli chcesz, możesz dodać też pokrojonego ogórka i serek śmietankowy, który dodatkowo pomoże dobrze skleić kulki sushi, a także inne, wybrane dodatki.
  5. Brakuje Ci charakterystycznego dla sushi smaku alg? Dodaj drobno pokrojony listek nori.
  6. Uformuj kulki - zwilż dłonie wodą i formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego. 
  7. Zrób na kulkach cienkie paseczki polewając je sosem Sriracha, posyp sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem. 
  8. Sushi balls podawaj z sosem sojowym.  
"Rozmowy": Po czym rozpoznać wypalenie zawodowe? Jeden sygnał jest kluczowyinteriaINTERIA.PL