Jak zrobić sushi bez zawijania? Poznaj przepis na sushi balls!

Sushi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej, ale wiele osób rezygnuje z jego przygotowania w domu, bo kojarzy się z czasochłonnym zawijaniem w nori i precyzyjnym krojeniem. Na szczęście istnieje sposób, aby cieszyć się smakiem sushi w znacznie prostszej formie - poznaj sushi balls!

Sushi balls to idealny pomysł na szybki lunch w pracy.
Sushi balls to idealny pomysł na szybki lunch w pracy.123RF/PICSEL

Jak przekonać kogoś do sushi? Postaw na sushi balls!

Sushi balls to świetna alternatywa dla tradycyjnego sushi, która nie wymaga użycia alg morskich. W przepisie nie ma też surowej ryby, więc ta przekąska doskonale sprawdzi się dla kobiet w ciąży i dzieci. Przepis można także wykonać w wersji wegańskiej!

Małe kulki z ryżu i ulubionych dodatków są szybkie w przygotowaniu i zdrowe - idealne, by spakować je do lunchbox'a i zjeść w pracy na drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się jako efektowna i łatwa do przygotowania przekąska na domową imprezę w gronie przyjaciół - są wygodne do jedzenia i nie brudzą rąk.

Nie musisz mieć specjalnych umiejętności, by stworzyć pyszne sushi balls. Wystarczy kilka składników i odrobina czasu, by cieszyć się smakiem sushi bez skomplikowanych technik.

Jak wykonać sushi balls? Poznaj dwie metody na ekspresowe sushi

Przepis na sushi balls jest hitem na Instagramie - wykonała go m.in. znana influencerka kulinarna Anna Sophie Gottwald, prowadząca konto @annasophiegottwald.

Zobacz, jak Sophie wykonuje sushi balls!

Poniżej przepis na słynne sushi balls w jeszcze bardziej uproszczonej wersji - nie dość, że bez tradycyjnego zawijania w liście nori, to jeszcze bez nadziewania kulek ryżowych!

Ilość poszczególnych składników dobieramy samemu, według potrzeb i liczby gości.

Z dodatkami możesz eksperymentować  - zamiast łososia spróbuj krewetek, marynowanych warzyw np. marchewki lub kurczaka w sosie teriyaki. To prosta, ale efektowna przekąska, którą przygotujesz w kilka minut.

Składniki: 

  • ugotowany ryż do sushi  
  • awokado  
  • smażony łosoś lub tofu (zamarynowane wcześniej w sosie sojowym, chili, oleju sezamowym i miodzie)  
  • sezam biały lub czarny 
  • szczypiorek  
  • sos Sriracha  
  • sos sojowy do maczania  
  • ewentualnie: świeży ogórek, serek śmietankowy, listek nori 
Jak przekonać się do sushi? Spróbuj sushi balls, które nie wymagają zawijania
Jak przekonać się do sushi? Spróbuj sushi balls, które nie wymagają zawijania123RF/PICSEL

Jak zrobić sushi balls? 

  1. Przygotuj ryż do sushi - ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu i lekko ostudź. Ryż możesz też lekko dosłodzić, posolić i dodać trochę octu ryżowego, do smaku.  
  2. Łososia lub tofu zamarynuj, a następnie podsmaż chwilę, by było zarumienione. 
  3. Do miski z ryżem dorzuć pokrojone awokado, kawałki smażonego łososia lub tofu.  
  4. Jeżeli chcesz, możesz dodać też pokrojonego ogórka i serek śmietankowy, który dodatkowo pomoże dobrze skleić kulki sushi, a także inne, wybrane dodatki.
  5. Brakuje Ci charakterystycznego dla sushi smaku alg? Dodaj drobno pokrojony listek nori.
  6. Uformuj kulki - zwilż dłonie wodą i formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego. 
  7. Zrób na kulkach cienkie paseczki polewając je sosem Sriracha, posyp sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem. 
  8. Sushi balls podawaj z sosem sojowym.  

Sushi balls to doskonały sposób na szybkie i efektowne danie. Z pewnością zachwyci Twoich gości i przekona ich do sushi!

Żródło: Instagram

"Rozmowy": Po czym rozpoznać wypalenie zawodowe? Jeden sygnał jest kluczowyINTERIA.PL