Zielony "eliksir zdrowia". Wspomaga odchudzanie i poprawia wygląd

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
104
Udostępnij

Chlorofil to związek organiczny występujący w zielonych roślinach, takich jak jarmuż, sałata czy szpinak. To naturalny antyoksydant o silnych właściwościach przeciwzapalnych i antynowotworowych. Nie tylko opóźnia procesy starzenia się organizmu, ale też wspiera detoksykację, stymuluje układ odpornościowy i poprawia pracę jelit. A to jeszcze nie koniec jego dobroczynnego wpływu na ludzkie ciało. Jak dostarczać chlorofil do organizmu? Czy warto stosować suplementy z tym składnikiem i kto szczególnie potrzebuje chlorofilu?

Soki z zielonych warzyw są bogate w chlorofil. Pij regularnie, by szybciej schudnąć i odmłodzić skórę
Soki z zielonych warzyw są bogate w chlorofil. Pij regularnie, by szybciej schudnąć i odmłodzić skóręPicsel123RF/PICSEL

Czym jest chlorofil i gdzie można go znaleźć?

Chlorofil to barwnik, który odpowiada za zielony kolor roślin. To dzięki niemu może zachodzić proces fotosyntezy, czyli zamiana wody i dwutlenku węgla w energię i tlen. Pod względem budowy chlorofil przypomina nieco hemoglobinę, czyli barwnik krwi i nośnik tlenu w naczyniach krwionośnych. To także z tego względu chlorofil cieszy się coraz większym zainteresowaniem naukowców i dietetyków. Cenny barwnik o silnych właściwościach przeciwzapalnych występuje w największych ilościach w zielonych warzywach liściastych.  

Właściwości chlorofilu

Chlorofil ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. Przede wszystkim niweluje stany zapalne w organizmie, usuwa wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się. Chroni komórki przed uszkodzeniami i w ten sposób zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów. Badania udowodniły też, że stymuluje układ odpornościowy do walki z wirusami i bakteriami. Regularne dostarczanie zielonego barwnika do organizmu ma też korzystny wpływ na jelita - wzmacnia naturalną florę bakteryjną i chroni przed namnażaniem się szkodliwych drobnoustrojów. Dodatkowo wspomaga procesy detoksykacji - przyspiesza usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. Chlorofil korzystnie wpływa także na układ hormonalny kobiet - reguluje cykl miesiączkowy. Zielony barwnik warto włączyć do diety także ze względu na samopoczucie - ma zbawienny wpływ na układ nerwowy. Poprawia pamięć i koncentrację, ułatwia walkę ze stresem i zasypianie.

Chlorofil poprawia nasz wygląd

Chlorofil przyspiesza też metabolizm i dzięki temu może ułatwiać odchudzanie oraz usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Ma też dobroczynny wpływ na skórę - redukuje stany zapalne, przyspiesza gojenie się ran, pomaga zwalczyć trądzik. Jako regularny składnik diety spowalnia procesy starzenia się skóry, w połączeniu ze zdrową dietą wyraźnie poprawia kondycję cery, sprawia, że staje się wygładzona, odżywiona i rozjaśniona.

Komu szczególnie może pomóc chlorofil?

Chlorofil jest szczególnie polecany osobom, które prowadzą intensywny i stresujący tryb życia. Będzie pomocny przy problemach z tarczycą (wspiera pracę tego gruczołu i reguluje produkcję wydzielanych przez niego hormonów), astmą i cukrzycą. Zielony barwnik jest również korzystny dla osób odchudzających się i uprawiających sport. Warto włączyć go do diety, gdy czujemy osłabienie i pogorszenie nastroju. Ze względu na silne właściwości przeciwzapalne pomoże uporać się z przewlekłym zapaleniem zatok czy bólami stawów.

Chlorofil można też spożywać w formie suplementu diety. Jednak wystarczająca jest dieta bogata w zielone warzywa liściaste
Chlorofil można też spożywać w formie suplementu diety. Jednak wystarczająca jest dieta bogata w zielone warzywa liściaste123RF/PICSEL

Naturalne źródła chlorofilu w diecie

Najbogatszym źródłem chlorofilu są zielone warzywa: szpinak, sałata, kapusta, rukola, roszponka, rzeżucha, natka pietruszki, ogórki, brokuły, pory, zielona fasolka szparagowa, koper oraz liście buraków (botwinka). Zielony barwnik znajduje się też w ziołach, np. w mniszku lekarskim i pokrzywie. Warto jednak pamiętać, że długotrwałe gotowanie niszczy chlorofil. Warzywa wymagające obróbki termicznej najlepiej wrzucać na chwilę do gotującej się wody, by uniknąć całkowitego rozpadu zielonego barwnika. Najzdrowsze jest przygotowywanie koktajli z surowych warzyw.

Czy warto kupować suplementy z chlorofilem?

Chlorofil można kupić w formie płynnej w sklepach ze zdrową żywnością. Zielony barwnik jest także składnikiem wielu suplementów diety. Dieta bogata w zielone warzywa (zwłaszcza surowe) sprawia, że suplementacja chlorofilu mija się z celem. Jednak w sezonie zimowo-wiosennym, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony, może być uzupełnieniem codziennej diety.

Czytaj także: 

Magdalena Sobkowiak-Czarnecka o sile kobiet i wspieraniu sięINTERIA.PL
Przejdź na