Przekąska z tuńczykiem
Pomysł na pyszną kolację

Składniki
- 10 małych cukinii
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
- 1/2 szkl. ugotowanego kuskusu
- 1 ugotowana na półtwardo młoda marchewka
- 1 cebula dymka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki lub chili
- 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka sosu sojowego lub rybnego
- pieprz
- olej do smażenia
- 1 jajko i bułka tarta do panierki
4-5 porcji
Sposób przygotowania
1. Cebulę obierz, potnij w kosteczkę. Cukinie umyj, osusz, odetnij końce. Wąską łyżeczką lub ostrym nożem delikatnie wydrąż środki. Posiekaj je i wymieszaj z cebulą. Rozgrzej 1-2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i środki cukinii, smaż 2-3 minuty. Zdejmij z ognia. Tuńczyka osącz, marchewkę zetrzyj na drobne wiórki. Przygotowane składniki wymieszaj z koncentratem, dopraw papryką, ziołami, pieprzem i sosem. Farsz nałóż do cukinii. Ustaw je w żaroodpornym naczyniu, posmaruj cienko olejem i przykryj. Piecz 30 min w 170 st. C. Wyjmij z piekarnika. Ostudź. 2. Bezpośrednio przed podaniem opanieruj każdą cukinię w roztrzepanym jajku i bułce, podsmaż na oleju.