Przekąski idealne na letnie dni
Maj to miesiąc, w którym powoli zaczynamy czuć już wakacje. Długie dni zachęcają do aktywnego trybu życia, a organizm regeneruje się znacznie szybciej, niż zimą. To również okres, w którym możemy nacieszyć się sezonowymi owocami, a podstawę menu stają się lekkie obiady i pożywne, zimne przekąski, które w tym sezonie jemy tylko i wyłącznie w otoczeniu natury!
Ciepłe dni w ogrodzie
Poranne promienie słońca i lekko zroszona trawa, to idealny krajobraz na letnie śniadanie w ogrodzie. Świeży szczypiorek, rzodkiewka i pomidory będą bazą do stworzenia pożywnych kanapek. W tym sezonie stawiamy na domowej roboty dżemy i konfitury, a chutney’e z cebuli czy marchewki świetnie dopełnią poranne, ostre smaki.
Alternatywą dla wytrawnych smaków będą bułeczki mleczne od Dan Cake. Jedzone w towarzystwie jogurtu i owoców sezonowych, takich jak truskawki czy borówki, będą idealne do porannej kawy. Lato sprzyja również dietom, kiedy to przed wakacyjnym szaleństwem oddajemy się ostatnim przygotowaniom. To sprawia, że ograniczamy potrawy bogatych w tłuszcze. Wszystko po to, aby mieć smukłą sylwetkę. W jej zachowaniu, pomogą na pewno przyrządzane rozsądnie, letnie obiady. Chłodnik czy lekkie zupy krem śmiało zastąpią tradycyjną, domową zupę, a jedzone w towarzystwie zielonej przyrody - będą miło wspominane podczas zimowych wieczorów.
Lato w mieście
Życie w mieście również nie musi być pozbawione obcowania z naturą! Wystarczy tylko balkon i odrobina kreatywności, aby przemienić go w oazę spokoju i relaksu. Dużo świec, lampek oraz kwiatów a do tego drewniane krzesła i stolik pozwolą zbudować nietuzinkowy klimat idealny na spotkania z przyjaciółmi, których możemy niejednokrotnie zaskoczyć kulinarnie podczas ich wizyty.
Pieczywo do odpieku od Dan Cake, będzie idealnym dopełnieniem każdej kolacji, a w towarzystwie wielowarzywnej sałatki lub carpaccio z buraków czy pomarańczy będą pomysłem na dietetyczne i pełne energii dania.