Przekąski na sylwestra. Zrobisz w kwadrans!
Urządzasz huczną imprezę lub kameralne spotkanie w gronie przyjaciół? Jeśli tak, na pewno warto zadbać o sylwestrowe przekąski. Oto kilka pomysłów na smaczne jedzenie, które przygotujesz błyskawicznie!
Sylwester to idealna okazja do świętowania. Wielu z nas planuje zorganizować w tę noc domówkę z rodziną lub znajomymi. Ważne, by w takim wypadku zadbać o smaczne jedzenie na zimno i na ciepło.
Nie masz ochoty na długie gotowanie, ale chcesz przygotować coś wyjątkowego? Oto kilka inspiracji na pyszne i błyskawiczne sylwestrowe przekąski!
Przekąski na sylwestra. Zrobisz w mig!
Deska krakersów z dodatkami
Część krakersów posmaruj serkiem śmietankowym, część pozostaw bez dodatków. Na desce rozłóż krakersy, szynkę, salami, winogrona oraz pokrojone w cząstki gatunki serów - najlepiej, by były różnorodne (pleśniowe, twarde, wędzone...). Obok postaw oliwki w miseczce.
Kanapeczki z szybkimi smarowidłami
Świeżą bagietkę pokrój w kromki. Jako smarowidła świetnie sprawdzą się pasta z awokado, tapenada, a dla fanów mięsnych smaków - tradycyjna pasta z szynki.
Smarowidło z awokado:
Obierz awokado, usuń pestkę, pokrój, a miąższ rozgnieć widelcem w miseczce. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, dopraw pastę pieprzem, dodaj do niej ok. 1 łyżeczki soku z cytryny. Mieszamy wszystko razem i nakładamy na pieczywo. Kanapki dobrze będą smakować i pięknie się prezentować np. z plasterkami pomidorów.
Tapenada:
Składniki zmiksuj w blenderze. Dopraw do smaku.
Pasta z szynki:
Szynkę należy pokroić w kostkę i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonej szynki dodaj majonez, sól, pieprz, szczypiorek i musztardę. Zmiksuj wszystko razem.
Koreczki caprese
To bardziej elegancka i wygodna wersja popularnej sałatki. Wystarczy wbić na wykałaczkę na zmianę pomidorka, kulkę mozarelli oraz listek bazylii.
Roladki z tortilli z łososiem
Ogórka pokrój w plasterki. Placki posmaruj serkiem, ułóż na nich pozostałe składniki, ciasno zwiń w rulon i pokrój po skosie na wygodne do jedzenia kawałki. Można spiąć wykałaczką.
Grzanki z wędzonym serem i gruszką
Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim kromki pieczywa aż będą złociste. Następnie połóż na nich plasterki sera, przykryj i odczekaj aż ser się roztopi. Przełóż na talerz i na każdym toście połóż plaster gruszki i łyżeczkę konfitury z żurawiny.
Corn dogi
Wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, jajko, mleko, sól, cukier. Przelej ciasto do wysokiej szklanki. Rozgrzej olej w garnku. Parówki pokrój na kawałki (ok. 5 cm). Każdy kawałek nabij na patyczek do szaszłyków. Zanurz parówkę w szklance z ciastem tak, aby ciasto pokryło całą parówkę i zanurz w oleju. Smaż po kolei każdego corn doga na złoty kolor. Następnie odsącz go na papierowym ręczniku. Podawaj na ciepło z keczupem lub innym sosem.
Przeczytaj też:
Finger food, sałatki i ciepłe dania, czyli sylwestrowe menu
Sylwestrowe przekąski
Jak zrobić sos żurawinowy? Do czego pasuje?