Reklama

Reklama

Przekąski na sylwestra. Zrobisz w kwadrans!

Urządzasz huczną imprezę lub kameralne spotkanie w gronie przyjaciół? Jeśli tak, na pewno warto zadbać o sylwestrowe przekąski. Oto kilka pomysłów na smaczne jedzenie, które przygotujesz błyskawicznie!

Sylwester to idealna okazja do świętowania. Wielu z nas planuje zorganizować w tę noc domówkę z rodziną lub znajomymi. Ważne, by w takim wypadku zadbać o smaczne jedzenie na zimno i na ciepło.

Nie masz ochoty na długie gotowanie, ale chcesz przygotować coś wyjątkowego? Oto kilka inspiracji na pyszne i błyskawiczne sylwestrowe przekąski!

Przekąski na sylwestra. Zrobisz w mig!

Deska krakersów z dodatkami

Składniki

  • opakowanie słonych krakersów
  • serek kremowy do smarowania
  • różne gatunki sera
  • winogrona przekrojone na pół
  • szynka
  • salami
  • oliwki

Część krakersów posmaruj serkiem śmietankowym, część pozostaw bez dodatków. Na desce rozłóż krakersy, szynkę, salami, winogrona oraz pokrojone w cząstki gatunki serów - najlepiej, by były różnorodne (pleśniowe, twarde, wędzone...). Obok postaw oliwki w miseczce.

Reklama

Kanapeczki z szybkimi smarowidłami

Świeżą bagietkę pokrój w kromki. Jako smarowidła świetnie sprawdzą się pasta z awokado, tapenada, a dla fanów mięsnych smaków - tradycyjna pasta z szynki.

Smarowidło z awokado:

Składniki

  • 2 awokado
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
  • sok z cytryny

Obierz awokado, usuń pestkę, pokrój, a miąższ rozgnieć widelcem w miseczce. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, dopraw pastę pieprzem, dodaj do niej ok. 1 łyżeczki soku z cytryny. Mieszamy wszystko razem i nakładamy na pieczywo. Kanapki dobrze będą smakować i pięknie się prezentować np. z plasterkami pomidorów.

Tapenada:

Składniki

  • słoik czarnych oliwek drylowanych
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g selera naciowego
  • 50 ml oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • cukier (do smaku)

Składniki zmiksuj w blenderze. Dopraw do smaku.

Pasta z szynki:

Składniki

  • 200 g szynki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • pół garści szczypiorki

Szynkę należy pokroić w kostkę i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonej szynki dodaj majonez, sól, pieprz, szczypiorek i musztardę. Zmiksuj wszystko razem.

Koreczki caprese

Składniki

  • pomidorki koktajlowe
  • mozzarella - kulki
  • bazylia świeża
  • małe wykałaczki

To bardziej elegancka i wygodna wersja popularnej sałatki. Wystarczy wbić na wykałaczkę na zmianę pomidorka, kulkę mozarelli oraz listek bazylii.

Roladki z tortilli z łososiem

Składniki

  • 4 placki tortilli
  • 150g łososia wędzonego w plastrach
  • 150g kremowego serka
  • ogórek szklarniowy
  • opakowanie rukoli

Ogórka pokrój w plasterki. Placki posmaruj serkiem, ułóż na nich pozostałe składniki, ciasno zwiń w rulon i pokrój po skosie na wygodne do jedzenia kawałki. Można spiąć wykałaczką.

Grzanki z wędzonym serem i gruszką

Składniki

  • kilka kromek pieczywa
  • 1 gruszka
  • kilka plasterków wędzonego sera
  • 1–2 łyżki masła
  • konfitura żurawinowa

Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim kromki pieczywa aż będą złociste. Następnie połóż na nich plasterki sera, przykryj i odczekaj aż ser się roztopi. Przełóż na talerz i na każdym toście połóż plaster gruszki i łyżeczkę konfitury z żurawiny.

Corn dogi

Składniki

  • 5 parówek drobiowych
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej
  • patyczki do szaszłyków, ketchup

Wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, jajko, mleko, sól, cukier. Przelej ciasto do wysokiej szklanki. Rozgrzej olej w garnku. Parówki pokrój na kawałki (ok. 5 cm). Każdy kawałek nabij na patyczek do szaszłyków. Zanurz parówkę w szklance z ciastem tak, aby ciasto pokryło całą parówkę i zanurz w oleju. Smaż po kolei każdego corn doga na złoty kolor. Następnie odsącz go na papierowym ręczniku. Podawaj na ciepło z keczupem lub innym sosem.


Przeczytaj też:

Finger food, sałatki i ciepłe dania, czyli sylwestrowe menu

Sylwestrowe przekąski

Jak zrobić sos żurawinowy? Do czego pasuje?


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Sylwester

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy