Przekąski na sylwestra. Zrobisz w kwadrans!
Urządzasz huczną imprezę lub kameralne spotkanie w gronie przyjaciół? Jeśli tak, na pewno warto zadbać o sylwestrowe przekąski. Oto kilka pomysłów na smaczne jedzenie, które przygotujesz błyskawicznie!

Sylwester to idealna okazja do świętowania. Wielu z nas planuje zorganizować w tę noc domówkę z rodziną lub znajomymi. Ważne, by w takim wypadku zadbać o smaczne jedzenie na zimno i na ciepło.
Nie masz ochoty na długie gotowanie, ale chcesz przygotować coś wyjątkowego? Oto kilka inspiracji na pyszne i błyskawiczne sylwestrowe przekąski!
Przekąski na sylwestra. Zrobisz w mig!
Deska krakersów z dodatkami
Składniki
- opakowanie słonych krakersów
- serek kremowy do smarowania
- różne gatunki sera
- winogrona przekrojone na pół
- szynka
- salami
- oliwki
Część krakersów posmaruj serkiem śmietankowym, część pozostaw bez dodatków. Na desce rozłóż krakersy, szynkę, salami, winogrona oraz pokrojone w cząstki gatunki serów - najlepiej, by były różnorodne (pleśniowe, twarde, wędzone...). Obok postaw oliwki w miseczce.

Kanapeczki z szybkimi smarowidłamiŚwieżą bagietkę pokrój w kromki. Jako smarowidła świetnie sprawdzą się pasta z awokado, tapenada, a dla fanów mięsnych smaków - tradycyjna pasta z szynki.Smarowidło z awokado:
Składniki
- 2 awokado
- 1-2 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu
- sok z cytryny
Obierz awokado, usuń pestkę, pokrój, a miąższ rozgnieć widelcem w miseczce. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, dopraw pastę pieprzem, dodaj do niej ok. 1 łyżeczki soku z cytryny. Mieszamy wszystko razem i nakładamy na pieczywo. Kanapki dobrze będą smakować i pięknie się prezentować np. z plasterkami pomidorów.
Tapenada:
Składniki
- słoik czarnych oliwek drylowanych
- 3 ząbki czosnku
- 50 g selera naciowego
- 50 ml oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- cukier (do smaku)
Składniki zmiksuj w blenderze. Dopraw do smaku.Pasta z szynki:
Składniki
- 200 g szynki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
- pół garści szczypiorki
Szynkę należy pokroić w kostkę i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonej szynki dodaj majonez, sól, pieprz, szczypiorek i musztardę. Zmiksuj wszystko razem.

Koreczki caprese
Składniki
- pomidorki koktajlowe
- mozzarella - kulki
- bazylia świeża
- małe wykałaczki
To bardziej elegancka i wygodna wersja popularnej sałatki. Wystarczy wbić na wykałaczkę na zmianę pomidorka, kulkę mozarelli oraz listek bazylii.

Roladki z tortilli z łososiem
Składniki
- 4 placki tortilli
- 150g łososia wędzonego w plastrach
- 150g kremowego serka
- ogórek szklarniowy
- opakowanie rukoli
Ogórka pokrój w plasterki. Placki posmaruj serkiem, ułóż na nich pozostałe składniki, ciasno zwiń w rulon i pokrój po skosie na wygodne do jedzenia kawałki. Można spiąć wykałaczką.

Grzanki z wędzonym serem i gruszką
Składniki
- kilka kromek pieczywa
- 1 gruszka
- kilka plasterków wędzonego sera
- 1–2 łyżki masła
- konfitura żurawinowa
Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim kromki pieczywa aż będą złociste. Następnie połóż na nich plasterki sera, przykryj i odczekaj aż ser się roztopi. Przełóż na talerz i na każdym toście połóż plaster gruszki i łyżeczkę konfitury z żurawiny.

Corn dogi
Składniki
- 5 parówek drobiowych
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- olej
- patyczki do szaszłyków, ketchup
Wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, jajko, mleko, sól, cukier. Przelej ciasto do wysokiej szklanki. Rozgrzej olej w garnku. Parówki pokrój na kawałki (ok. 5 cm). Każdy kawałek nabij na patyczek do szaszłyków. Zanurz parówkę w szklance z ciastem tak, aby ciasto pokryło całą parówkę i zanurz w oleju. Smaż po kolei każdego corn doga na złoty kolor. Następnie odsącz go na papierowym ręczniku. Podawaj na ciepło z keczupem lub innym sosem.

Przeczytaj też:Finger food, sałatki i ciepłe dania, czyli sylwestrowe menuSylwestrowe przekąskiJak zrobić sos żurawinowy? Do czego pasuje?